TENA LETICA TKALČEVIĆ- IZLOŽBA PAPIRNATIH BAJKI

Od  3. do 11. rujna 2018.  u Laubi – kući za ljude i umjetnost u Zagrebu bit će izloženi radovi Tene Letice Tkalčević. Izložba pod nazivom „Bilo jednom u papiru…“ umjetnica prikazuje motive iz bajki koje su za nju neiscrpan izvor insipracije. Prikazuje različite aspekte priče – nekad pristupajući pozitivnim a nekad negativnim likovima, što rezultira potpuno drugačijim radovima.

Tena Letica Tkalčević (Zagreb, 1982.) diplomirala je 2007. godine na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na smjeru industrijskog oblikovanja. Bavi se dizajnom, pop-up ilustracijom (trodimenzionalnim, pokretnim i mehaničkim ilustracijama), te papercuttingom (tradicionalnom tehnikom rezanja ilustracija iz papira pomoću skalpela ili škara). U svojem radu najčešće koristi papir kao medij, te spaja modernu tehnologiju s tradicionalnim zanatima. Sudjelovala je u brojnim radionicama i izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Papercutting, ili jian zhi, je tradicionalna kineska tehnika rezanja slika iz papira pomoću škarica ili specijalnih nožića. Žene, koje su se u prošlosti najčešće bavile papercuttingom, bile su okarakterizirane kao vrlo pametne. Papercut se najčešće poklanja kao poklon kada se ide u goste, te se smatralo da domaćinima nosi sreću i čuva kuću od uroka. Danas je papercutting prisutan diljem svijeta u različitim formama, jer se sa svojom selidbom prilagođavao različitim kulturama.

Paper engineering je konstruiranje trodimenzionalnih ilustracija od papira, a danas se izuzetno cijeni u oglašavanju i animaciji. Paper engineering omogućava stvaranje čitavih setova, nalik onima u filmskoj industriji, koji se potom koriste za potrebe tiskanih materijala ili kao podloga za stop animacije. Naravno, paper engineering omogućava i slaganje trodimenzionalnih ilustracija, koji imaju samo dekorativnu funkciju. Najzahtjevniji oblik paper engineeringa je svakako pop-up ilustracija – ilustracije koje se pokreću otvaranjem i zatvaranjem knjige. Dok se takve ilustracije danas u najvećoj mjeri koriste za slikovnice, u prošlosti su se one koristile isključivo u znanstvene svrhe – za medicinske atlase, zemljovide.

Izložba je dio ciklusa Hrvatska umjetnost danas koji se održava uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba.