MULTIMEDIJALNI PROJEKT 6 mm- ISPOVIJEST O BOLI I POBJEDI

Poznata TV voditeljica i novinarka, Josipa Pavičić Berardini, svojim je romanom Šest milimetara izazvala buran odjek u javnosti. Hrabro govoreći o vlastitoj borbi s rakom dojke te svim promjenama koje ta bolest izaziva u nama i oko nas, ističe važnost edukacije, samopregleda, pravovremenog i optimalnog liječenja te pozitivnog stava. Poruka: Ako sam mogla ja – možeš i ti, promijenila je živote mnogih žena.
 
Prvakinja drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Daria Lorenci Flatz, kazališna redateljica i profesorica na Akademiji dramskih umjetnosti Ksenija Zec, mlada filmska redateljica Judita Gamulin, dramaturginja Nikolina Bogdanović, modna dizajnerica Matija Vujica i kazališna i filmska producentica Lidija Ivanda, samo su neke od umjetnica koje su se ujedinile u kazališno-filmskom projektu 6mm – ispovijest o boli i pobjedi. Projekt je nastao u produkciji Teatra Erato i MEDIA PUNKT-a, u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih4sobeHoću knjigu i Europa Donna Hrvatska. Multimudijalni projekt se održava 31. siječnja u 20 h u Zagrebačkom kazalištu mladih, Teslina 7.
 
 
Kazališna predstava i film neizravno prate protagonisticu na dan kada saznaje svoju dijagnozu. Njen lik je univerzalan, neodređene profesije, mogla bi biti svatko od nas i svi bismo mi mogli biti ona. Iako prolazi kroz različite naturalističke lokacije naše svakodnevice – ulice, trgove, javne prostore, poštu, bolnicu, gotovo uvijek vidimo samo nju u gotovo klaustrofobično uskom krupnom kadru. Unatoč tome što je okružena gradskom vrevom, ne može biti usamljenija, a njen svijet ne može biti uži.
 
 
Multimedijalnost projekta očituje se u obradi teme kroz više medija – roman, kazališna predstava, film i stručno vođeni razgovori u lokalnoj zajednici s ciljem pružanja psihološke podrške oboljelima i njihovim obiteljima te važnost samopregleda i pravovremenog otkrivanja karcinoma dojke.
 

Podaci uključenosti velikog broja stanovništva u humanitarnim akcijama govore o rastućem trendu društvene osjetljivosti za oboljele koji su zbog niza ekonomskih i društvenih prepreka zakinuti za kvalitetnu i adekvatnu zdravstvenu i psihološku podršku. Ovim se projektom proširuju uobičajene humanitarne aktivnosti, te osim prikupljanja sredstava za kupnju prvog aparata za intraoperativno zračenje u Hrvatskoj, aktivno sudjelujemo u prevenciji bolesti. 

 
 
Foto: © Media Punkt