KAKO OČUVATI IMUNITET TIJEKOM ZIME?

Zimsko doba poznato je kao razdoblje gripa i prehlada. Zbog manjka vitamina i minerala koji se pojavljuju tijekom zimskih mjeseci, organizam nije otporan na niske temperatura zbog koji se javljaju razne tegobe. No, pad imuniteta i razne viroze mogu se spriječiti poboljšavanjem naših životnih navika.  Niske temperature i hladnoća često vode do dugog ležanja u krevetu i provođenja slobodnog vremena pred računalom ili televizorom. Samim time se krećemo manje, a jedemo više. Istraživanja pokazuju da su ljudi skloniji debljanju tijekom zimskim mjeseci zbog unosa manje količine nutritivnih tvari u organizam.

Kako bi ovo izbjegli preporučljivo je konzumiranje namirnica poput batata, citrusnog voća, orašastog voća, zelenog povrća, bundeve, graha te tamne čokolade. Ove namirnice obiluju vitaminima i mineralima, a osim voća i povrća, preporučuju se razni čajevi. Blagodati koje pruža čaj jedne su od najvrjednijih načina u borbi protiv gripe. Biljke od kojih se proizvode čajevi imaju niz djelotvornih učinaka na naš organizam. Čuvaju tijelo od hladnoće, pomažu pri održavanju probave, hidratiziraju i djeluju kao prevencija raznim bolestima. Neki od najpoznatijih su čaj od kamilice, čaj od šipka, te bijeli i zeleni čaj. 

ČAJ OD ŠIPKA

Čaj od šipka omiljeni je napitak tijekom zime. Osim što ima lijepu mirisnu aromu i okus voća, odličan je izvor minerala, vitamina C i antioksidansa. Pomaže kod liječenja gripe i prehlade, a uspješno rješava i upale u tijelu. Također se koristi pri liječenju dišnih puteva, mučnina i probavnih tegoba.

BIJELI ČAJ

Bijeli čaj ne koristi se samo tijekom zimskih mjeseci, već ga je dobro piti cijelu godinu. Smanjuje rizik od pojave raka poput raka debelog crijeva i prostate. Poboljšava krvni tok, sprječava stvaranje krvnih ugrušaka i pojavu srčanog ili moždanog udara. Istraživanja su pokazala da pomaže u održavanju zdravlja desni i kostiju. Bijeli čaj se odavno koristi i za ubrzavanje metabolizma, a pomaže i kod ubijanja raznih bakterija i virusa.

ČAJ OD KAMILICE

Čaj od kamilice je prvi čaj s kojim se susrećemo u djetinjstvu, a brzo postaje omiljeni čaj svih generacija. Mnoga istraživanja pokazala su kako ovaj čaj ima antibakterijsko djelovanje, te pomaže u  rješavanju gljivica kandide. Djelotvorno djeluje u borbi protiv čira i artritisa. Za vrijeme menstruacije uvelike pomaže pri bolovima i grčevima, kao i kod mučnina. Snižava temperaturu i pomaže kod prehlada i gripe. Žene ga često primjenjuju za njegu kože i kose. Ljekovita svojstva kamilice jačaju korijen kose i ubrzavaju njezin rast, a korisna je i kod posvjetljivanja kose.  

ZELENI ČAJ 

Zeleni čaj poznat je kao jedan od najzdravijih čajeva na svijetu, kao i najjačih antioksidansa. Istraživanja su pokazala da antioksidans katehin, koji se nalazi u zelenom čaju, može uništiti bakterije i viruse koji uzrokuju upalu grla, desni, karijese i slično.  Zeleni čaj pokazao se uspješnim kod mršavljenja, jer ubrzava metabolizam. Svakodnevnom konzumacijom smanjuje se rizik od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, a baš kao i bijeli čaj koristi se u sprječavanju pojave raka i drugih teških bolesti.

 

 

Foto: © Unsplash