94 GODINE KULTNOG ZAGREBAČKOG KINA EUROPA

Na današnji dan, 08.travnja 1925. godine otvoreno je najstarije kino u Zagrebu, kino Europa. Projekcijom filma ‘Nibelunzi’ slavnog redatelja i jednog od najpoznatijih emigranata njemačkog ekspresionizma Fritza Kanga te domaćeg filma ‘Dalmacija, zemlja sunca’ započela je priča koja traje pune 94 godine. Sagradila ga je imućna obitelj Müller prema nacrtu arhitekta Srećka Florshütza sa željom da se napravi najljepše, najvažnije i najmodernije kino na ovim prostorima. U početku je dobilo ime Balkan- Palace pa Balkan, a od početka 90-tih godina prošlog stoljeća nosi današnje ime, kino Europa.

Kultno kino ljubitelja kulture i kinematografije mjesto je održavanja raznih filmskih događanja poput Animafesta, Subversive festivala, Human Rights Festivala, Tjedna Turskog filma, KinoKino, Kino Biblijada, Tjedan Češkog filma, Festival Tolerancije, Zagreb film festivala i mnogih drugih. Kino Europa izabrano je kao najbolje kino s programom u 2016. godini u konkurenciji od 1078 kina u 644 gradova iz 41 europske zemlje. Nagradu dodjeljuje Europa Cinemas i najviše je priznanje kinima u Europi. Ova nagrada je ujedno i najveće priznanje jednoj kulturnoj ustanovi u novijoj povijesti Hrvatske. Kino Europa je vodeća regionalna institucija nezavisnog filma i kinematografije i član međunarodnih i europskih mreža Europa Cinemas i CICAE. O ovom iznimno uspješnom kinu govori i informacija da je tijekom 10 godina održano 14.000 projekcija, a posjetilo ga je više od milijun gledatelja

Svjedoci smo nedavnih događanja kojima je najavljeno zatvaranje kina Europa od strane Grada Zagreba, istekom desetogodišnjeg ugovora dosadašnjem upravitelju Umjetničkoj organizaciji Zagreb Film Festival. Kino Europa bi zbog renovacije trebalo zatvoriti svoja vrata 01.lipnja bez saznanja o točnom datumu ponovnog otvaranja i funkciji kina o kojem ovise brojna najavljena događanja poput Subversive festivala i Dana Turskog filma u svibnju, Svjetskog festivala animiranog filma Animafest u lipnju koji dovodi oko 300 gostiju iz cijelog svijeta, te prikazuje oko 400 projekcija filmova i mnogih drugih manifestacija do kraja 2019. godine. 

Festival Tolerancije je prvi morao napustiti dosadašnje glavno mjesto održavanja, pa su brojne projekcije i popratna događanja premješteni na drugu lokaciju, odnosno Studentski centar. Neizvjesnost održavanja važnih kulturnih događanja o kojima ovise i brojna radna mjesta, uzburkalo je hrvatsku javnost koja je održanim protestom 06.travnja u kojem se skupilo oko 2000 ljudi jasno poručilo: Ne damo kino! Poruke podrške, građani i osobe iz javnog života, svakodnevno ostavljaju na papirima kojima su oblijepili najdraže im kino. Iako je većina u međuvremenu uklonjena, kino Europa poziva na nove poruke podrške koje već popunjavaju staklenu površinu na samom ulazu.

Priča se nastavlja 09. travnja u 17.30 kad je najavljeno obraćanje javnosti u velikoj dvorani kina Europe. Podržite jedno od omiljenih okupljališta ljubitelja kina i kulture, kao i najstariju utvrdu kinematografije u Zagrebu. Kino Europa nije samo mjesto s posebnim značajem, već mjesto o kojem ovisi budućnost prikazivanja nezavisnih europskih, regionalnih kao i svjetskih filmova. 

 

 

Foto: © Facebook Kino Europa