112 GODINA BORBE ZA JEDNAKOST: DANAS SE SLAVI MEĐUNARODNI DAN ŽENA, A POŠTUJU LI SE NJIHOVA PRAVA?

Kada se žene različitih etničkih, jezičnih, kulturnih, ekonomskih i političkih razlika, okupljaju kako bi proslavile svoj dan, govorimo o tradiciji od 112 godina borbe za jednakost, pravdu, mir i razvoj. Međunarodni dan žena (8. ožujka) obilježava se diljem svijeta i nacionalni je praznik u mnogim zemljama.

ZAŠTO SE OBILJEŽAVA DAN ŽENA?

Međunarodni dan žena odnosi se na sve žene koje su kroz povijest tražile svoja prava i borile se za sudjelovanje u društvu ravnopravno s muškarcima. U drevnoj Grčkoj Lysistrata je započela napad na muškarce kako bi okončala rat između Atene i Sparte, uskraćivanjem seksualnih užitaka kao sredstvo prisiljavanja na prestanak rata; u Francuskoj revoluciji, Parižani koji su tražili “slobodu, jednakost i bratstvo” marširali su prema Versaillesu tražeći pravo glasa za žene. Ideja o međunarodnom danu za žene pojavila se krajem 19. stoljeća, što je, u industrijaliziranom svijetu, razdoblje ekspanzije i turbulencija, brzog rasta stanovništva i radikalnih ideologija.

PODIGNITE GLAS ZA ŽENSKA PRAVA

Ove godine Međunarodni dan žena pridružuje se neviđenom globalnom pokretu za ženska prava, jednakost i pravdu. Seksualno uznemiravanje, nasilje i diskriminacija nad ženama svakodnevni su naslovi u medijima diljem svijeta. Krajnje je vrijeme za promjene i zalaganje za ravnopravnost spolova i osnaživanje žena, posebno u područjima sustava socijalne zaštite, pristupa javnim uslugama i održive infrastrukture.

Inovacije i tehnologija nude neviđene mogućnosti; međutim, trenutni trendovi ukazuju na to da se digitalni jaz povećava i da su žene nedovoljno zastupljene u područjima znanosti, tehnologije, inženjerstva, matematike i dizajna. To ih sprečava da stvaraju i utječu na razvoj rodno osjetljivih inovacija koje postižu transformativne koristi za društvo. Od mobilnog bankarstva do umjetne inteligencije, od velike je važnosti da ženske ideje i iskustva jednako utječu na dizajn i primjenu inovacija koje će oblikovati društva budućnosti.

PODRŽITE ŽENE I SLAVITE NJIHOVA OSTVARENJA

Osim toga, 2021. godine, brojne grupe, sindikati, zaklade i nevladine organizacija iz cijelog svijeta ustraju u borbi protiv manjih primanja za žene, uznemiravanja, nejednakosti u svim njegovim oblicima, te u korist jednakosti, slobode, rada, jednakih profesionalnih i osobnih prava.  Međunarodni dan žena 2021. također će biti prilika za proslavu budućnosti u kojoj inovacije i tehnologija stvaraju neviđene mogućnosti za žene i djevojčice i njihovu aktivnu ulogu u stvaranju sustava koji se zalaže za ravnopravnost spolova.

 

Foto: © Unsplash 


Pročitaj još:

IRENA VUKAS ÇUFALAR: ‘RADIO JE MEDIJ BEZ BARIJERA ZA OSOBE S INVALIDITETOM’

REGINA PESSOA: ‘MOTIVACIJA JE PUNO SNAŽNIJA OD IDEJE, JER ME VODI DO SAMOG KRAJA FILMA’

BOJANA BOGOJEVIĆ: ‘LJUDI SVIH GENERACIJA ŽELJNI SU ZNANJA O KLIMATSKIM PROMJENAMA’