DAN PLANETE ZEMLJE – ZAŠTITIMO PRIRODNE RESURSE NAŠE PLANETE

Svakog 22. travnja obilježava se Međunarodni dan planete Zemlje, događaj koji su Ujedinjeni narodi odredili kako bi podigli svijest o problemima koji utječu na naš planet, a većina ih je uzrokovana ljudskim djelovanjem. U svojoj rezoluciji, organizacija prepoznaje da su Zemlja i njeni ekosustavi naš dom, uvjereni da je za postizanje prave ravnoteže između ekonomskih, socijalnih i ekoloških potreba sadašnjih i budućih generacija, nužno promicati sklad s prirodom.

Proglašenje 22. travnja kao Međunarodnog dana majke Zemlje priznanje je planeti i njezinim ekosustavima koji nam pružaju život i hranu tijekom našeg postojanja. To također znači priznavanje naše odgovornosti, kako je navedeno u Deklaraciji iz Ria iz 1992. godine, za promicanje harmonije s prirodom i Zemljom. Međunarodni dan planete Zemlje prilika je za senzibiliziranje javnosti diljem svijeta o izazovima vezanim uz dobrobit planeta i života koji on održava.

Ova zemlja pripada i milijunima drugih vrsta, a ljudska neodgovornost oduzima njihov prostor. Trebali bismo cijeniti nevjerojatan svijet u kojem živimo i razmisliti što sve možemo napraviti kako bi očuvali našu dragocjenu planetu. Nekoliko godina dijeli nas od 50. obljetnice obilježavanja Dana planeta Zemlje, koja će biti 2050. godine. Ekološke organizacije diljem svijeta i dalje skreću pozornost na neke od najhitnijih problema koji ugrožavaju zdravlje naše planete: plastični otpad, klimatske promjene i onečišćenje.

Producentica New York Timesa Lindsey Crouse izazove globalnog zatopljenja i klimatskih promjena, prenijela je u jedinstveni dokumentarni film ‘Vanishing Island’, koji vrijedi pogledati.

 

Foto: © Pixabay