5 RAZLOGA ZAŠTO UVIJEK MORATE IMATI DOBRU ZALIHU ZOBENIH PAHULJICA

Zobene pahuljice sadrže bogatstvo nutrijenata poput mangana, selena, željeza, fosfora, cinka, vitamina B i B6 te folne kiseline. Izvrstan su izvor vlakana, proteina i antioksidansa, a vjeruje se da donose i mnoštvo dobrobiti poput snižavanja kolesterola, poticanja probave, zaštite srca, podrške dobroj ravnoteži šećera u krvi te pomoći da lakše zaspimo. 

 1. Energetske pločice

Zobena kaša definitivno je najbolji i najjednostavniji doručak, no ako ste cijeli dan u pokretu, zobene napravite u varijanti koju uvijek možete ponijeti sa sobom. 

Što energetske pločice trebaju imati:

1 šalica zobenih pahuljica

1 šalica orašida

½ šalice suhog voća

2 žlice chia sjemenki ili sjemenki lana

½ šalice maslaca od orašida

½ žličice cimeta i/ili vanilije u prahu

¼ šalice meda ili sirupa po izboru

Vama prepuštamo izbor sastojaka, poigrajte se u stvaranju vlastitih kombinacija!

2. Zgušnjivač u jelima

Ako izbjegavate klasične zgušnjivače poput brašna ili škroba, zob je idealan način da obogatite svoje juhe, variva, smoothieje pa čak i različite povrtne burgere i popečke.

3. Napitak od zobi

Ovo je najbrža i najjednostavnija zamjena za mlijeko koju možeš napraviti kod kuće. Zobene pahuljice nije potrebno namakati, samo izblendajte s vodom u omjeru 100 g zobenih na 1 l vode, smjesu protisnite kroz gazu ili cjedilo i voilà, imate ukusan i hranjivi napitak koji možete koristiti odmah.

4. Piling za ujednačen ten

Pomiješajte žlicu zobenih pahuljica s malo tople vode i žlicom meda. Nanesite na lice i kružnim pokretima masirajte tri minute. Nakon toga ostavite da djeluje još barem 5 minuta, a zatim isperite.

5. Kupka za suhu kožu

-uravnotežuje pH kože

-ublažava svrbež, ekceme, dermatitis i osip

-hidratizira kožu

Samljevene zobene ubacite u vruću vodu, a prije toga ih možete zamotati u gazu i takve ubaciti u kupku kako ne bi ostale na kadi nakon kupanja.

6. Kaša za ublažavanje svrbeža

Osim kupke koja općenito uklanja svrbež uzrokovan suhom kožom, kaša od zobenih pahuljica i vode izvrsno će poslužiti pri ublažavanju otekline od uboda komaraca i drugih insekata. Dovoljno je da pomiješate malu žličicu zobenih s toplom vodom i pustite da odstoji dok u potpunosti ne omekšaju.

Sada kada znate sve ovo, vrijeme je da se opskrbite najkvalitetnijim, organskim zobenim pahuljicama jer nikad ih ne možete imati previše.

 

Foto: © Unsplash

Izvor: © Bio & Bio