PROLJETNA KRALJICA VOĆA U NEODOLJIVIM TORTAMA S BIJELOM I TAMNOM ČOKOLADOM

Vrijeme je da iskoristimo sve blagodati slatke i sočne jagode. Osim što je bogata vitaminom C te ima sposobnost pospješivanja apsorpcije željeza iz hrane i poboljšava otpornost na infekcije, jagoda se koristi u mnogim receptima zbog svog neodoljivog okusa,  crvene boje i karakteristične arome.

Da su jagoda i čokolada najbolji par zna i food blogerica Marija Herjavić Jerkić koja je pripremila recepte za torte od jagoda u dvije vaijante: s bijelom i tamnom čokoladom. Kako je teško odlučiti koja je bolja, najbolje da pripremite obje i uživate u okusima proljetne kraljice voća. Marijino gastro putovanje možete pratiti na IG profilu @marija.h.j

JAGODE I BIJELA ČOKOLADA

SASTOJCI:

Biskvit:

6 jaja
100 g šećera
2 mala paketića vanilin secera
130 g maslaca
120 g rižinog brašna
2 jušne žlice kukuruznog škroba
malo vinskog kamena (pecivni prašak)

Diplomat krema:

2 žutanjka
250 ml mlijeka
25 g kukuruznog škroba
30 g šećera
15 g maslaca
vanilija
100 ml slatkog vrhnja
50 g bijele čokolade

jagode
glazura od bijele čokolade

torta od jagoda, jagode, recepti, kolač od jagoda

PRIPREMA:

Pjenasto umutiti žutanjke s pola šećera i vanilin šećerom, dodati omekšali maslac i na kraju brašno i vinski kamen. Kad se sve dobro poveže, dodati istučene bjelanjke sa polovicom šećera i škrobom. Prebaciti u maslacem premazani kalup i peci 45min na 170′.

Za kremu mlijeko ugrijati skoro do vrenja, pa lagano dodavati u pjenasto istučene žutanjke sa šećerom, vanilijom i škrobom. Vratiti smjesu u lonac, te kuhati na laganoj vatri dok se krema ne zgusne. Zatim dodati čokoladu i maslac i dobro povezati u glatku kremu. Kremu prekriti prozirnom folijom tako da se folija stavi da dodiruje kremu. Ohladiti.

U ohlađenu kremu lagano umiješati tučeno slatko vrhnje. Pečeni i ohlađeni biskvit prerezati na pola, staviti pola kreme, jagode, ostatak kreme i drugi dio biskvita. Tortu preliti čokoladnom glazurom, i ukrasiti po želji.

Ako ne želite bezglutensku varijantu, umjetno rižinog brašna i škroba stavite 130 g oštrog brašna.

JAGODE I TAMNA ČOKOLADA 

SASTOJCI:

Biskvit:

5 jaja
100 g secera
100 g maslaca
100 g Čokolade za kuhanje
100 g heljdinog brašna
1 jušna žlica kukuruznog škroba
sjemenke vanilije

pekmez od bobičastog voća Adorable OPG
jagode

Krema:

200 g čokolade za kuhanje
2 jušne žlice mascarponea
200 ml slatkog vrhnja

čokoladna glazura

torta od jagoda, recepti, jagode, jagode i čokolada

PRIPREMA:

Pjenasto umutiti žutanjke s pola šećera, dodati omekšali maslac, pa otopljenu čokoladu, vaniliju i na kraju brašno.

Kad se sve dobro poveže, dodati istučene bjelanjke sa polovicom šećera i škrobom. Prebaciti u maslacem premazani kalup i peci 45min na 170′.

Kremu pripremite tako da otopljenu čokoladu dodate u mascarpone i dobro promiješajte. Sve ubacite u tučeno slatko vrhnje i dobro povežite.

Pečeni i ohlađeni biskvit prerezati na tri dijela. Donji dio premazati marmeladom i po tome posložiti jagode. Preko njih malo šlaga (s ostacima otopljene cokolade), i preko toga stavite srednji biskvit. Na njega stavite kremu pa zadnji biskvit. Tortu premazati marmeladom, preliti čokoladnom glazurom i ukrasiti jagodama po želji. U slast!

 

Foto: © Marija Herjavić Jerkić