6 ZANIMLJIVIH ČINJENICA O POZNAVANJU ALKOHOLNIH PIĆA I PERCEPCIJI O ŠTETNOSTI ALKOHOLA

diageo, alkoholna pića, drinkiq kviz, zanimljivosti o alkoholnim pićima,

Mislite da znate sve o alkoholu? Diageo, vodeći svjetski proizvođač i distributer alkoholnih pića implementirao je DRINKiQ, edukativno informativnu kampanju u Hrvatskoj i još četiri europska tržišta – Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj i Rumunjskoj. Kampanja je pokrenuta s ciljem podizanja svijesti o važnosti odgovornog konzumiranja alkohola te edukacije o štetnosti alkohola.

Kampanja je uključivala DRINKiQ kviz kojeg čini 10 pitanja, a omogućio je ispitanicima provjeru osnovnog znanja o alkoholu i percepcije o štetnosti alkohola. U sklopu kampanje, 9.000 ispitanika u Hrvatskoj testiralo je DRINKiQ znanje. U prosjeku, ispitanici su točno odgovorili na 6 od 10 pitanja. Pitanja su pokrivala opće informacije o alkoholu i njegovom učinku na ljudski organizam, a u nastavku možete pronaći neke od najzanimljivijih rezultata.

KOLIKO HRVATI ZNAJU O ALKOHOLU?

Čini se kako je poznati mit o tome da se miješanjem piva, vina i jakih alkoholnih pića brže opije i dalje živ i aktualan. Naime, tek je svaki četvrti sudionik točno odgovorio da učinak alkohola ovisi o tome koliko pijete, a ne koju vrstu alkohola konzumirate. Osim toga, zanimljivo je kako su rezultati DRINKiQ kviza pokazali da gotovo 80% sudionika nije znalo da standardno alkoholno piće, bilo to jako alkoholno piće, pivo ili vino, sadrži istu količinu alkohola te da učinak na tijelo ovisi o tome koliko ga se konzumira, a ne o tome koja vrsta alkohola se konzumira.

Rezultati su također pokazali da gotovo svaka treća osoba smatra da je piti pivo zdravije nego popiti čašu vina ili miješanog jakog alkoholnog pića poput koktela. Standardna veličina čaše jakog alkoholnog pića, pive ili vina sadrži istu količinu alkohola, oko 10-15 ml alkohola.

alkoholna pića, DRINKiQ kviz, hrvatska, zanimljivosti

Iako svi znamo da muškarci i žene nisu jednako građeni, iznenađujuća je činjenica kako više od 1/4 sudionika nije znalo da alkohol drugačije utječe na žene i muškarce istoga stasa koji popiju istu količinu alkohola. Jetra obrađuje alkohol putem enzima koji se zove alkoholna dehidrogenaza ili ADH. Žene imaju manje ADH enzima u svojim tijelima, stoga iako popiju istu količinu alkohola, njihovom tijelu treba više vremena da ga preradi.

Štetni učinci alkohola na djecu dobro su poznati i dokumentirani. Ono što je iznenađujuće jest činjenica kako gotovo 10% sudionika smatra da djeca smiju popiti malu količinu alkohola kako bi ga u odrasloj dobi mogli odgovorno konzumirati. Djeca i maloljetne osobe ni pod kojim uvjetima ne smiju piti alkohol.

drinkiq kviz, alkoholna pića, koliko hrvati znaju o alkoholu

DRINKiQ KAMPANJA U JOŠ ČETIRI EU ZEMLJE

Uz Hrvatsku, kampanja DRINKiQ pokrenuta je u još četiri europske zemlje: Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj i Rumunjskoj. Ukupno, 33 000 ispitanika odgovorilo je na pitanja iz DRINKiQ kviza. Iako je većina rezultata kviza slična u svim zemljama, postoje i neke razlike. Zanimljivo je da je oko 50% ispitanika kviza u Češkoj (47%) i Bugarskoj (56%) znalo da se miješanjem piva, vina i jakih alkoholnih pića neće brže opiti, što pokazuje znatno bolje poznavanje alkohola u usporedbi sa sudionicima u Mađarskoj (29%) i Hrvatskoj (24%).

U prosjeku, 85% svih sudionika sa svih pet tržišta je izjavilo kako su zbog informacija dobivenih na temelju DRINKiQ kviza zaključili da je manje vjerojatno da će voziti pod utjecajem alkohola, dok 77% smatra da sada zna više o alkoholu i njegovom učinku na organizam.

O TVRTKI DIAGEO

Diageo je globalni lider u sektoru alkoholnih pića s iznimnom kolekcijom brendova u kategorijama piva, vina i žestokih alkoholnih pića. Portfolio uključuje Johnnie Walker, Crown Royal, JεB, Buchanan’s, Windsor whiskies, Smirnoff, Cîroc and Ketel One vodkas, Captain Morgan, Baileys, Don Julio, Tanqueray i Guinness.

Diageo je globalna tvrtka čiji se proizvodi prodaju u više od 180 zemalja širem svijeta. Tvrtka je uvrštena na Londonsku burzu (DGE) i Newyoršku burzu (DEO). Za više informacije o tvrtki Diageo, našim ljudima, brendovima i rezultatima posjetite nas na www.diageo.com.

Korisne informacije o Diageovoj globalnoj praksi i praksi odgovornog konzumiranja alkohola možete pronaći na www.DRINKiQ.com.

 

 

Foto: © Diageo/ Pexels