JESTE LI ČULI ZA BOJU KOJA HLADI ZGRADU BOLJE OD KLIMA UREĐAJA?

arhitektura, bijela boja, boja koja hladi zgradu

Rješavanje pitanja globalnog zagrijavanja jedna je od najvažnijih tema današnjice. Osim što neminovno mijenja svaki aspekt života na Zemlji, ima veliki utjecaj i na kvalitetu života u urbanim naseljima.

O utjecaju globalnog zagrijavanja  na urbana naselja razmišljali su i inženjeri sa Sveučilišta Purdue koji su osmislili boju za zgradu koja bi trebala smanjiti potrebu za klima uređajima.

Radi se o bijeloj boja koja je toliko svijetla da pomiče granice dosadašnjim bijelim bojama na tržištu, a istovremeno  površinu zgrade održava hladnijom.

KAKO FUNKCIONIRA HLAĐENJE ZGRADE?

Prof. Xiulin Ruan sa Sveučilišta Purdue pionir je radijacijske boje za hlađenje koja hladi površine ispod temperature okoline. Kako to izgleda u praksi? Na 90 četvornih metara obojene zgrade, snaga hlađenja je oko 10 kilovati. To je moćnije od klima uređaja koju većina kućanstava koristi.

Korištenjem visoko precizne opreme za očitavanje temperature, istraživači su na otvorenom pokazali da boja noću može održavati površine za 10 Celzijevih stupnjeva hladnijima od njihove okoline. Također može hladiti površine do 4 Celzijeva stupnja ispod svoje okoline na jakom suncu tijekom podneva.

Ova bijela boja rezultat je šest godina istraživanja temeljenog na pokušajima iz 1970-ih godina da se razvije radijacijska boja za hlađenje kao održiva alternativa tradicionalnim klima uređajima. Više o projektu pogledajte u kratkom videu.

 

 

Foto: © Pexels