POGLEDAJTE KAKO BI ZAGREB MOGAO IZGLEDATI U BUDUĆNOSTI

Na europskoj konferenciji o arhitektonskim politikama REUSE ARCHITECTURE predstavljen je projekt i premijerno prikazan film o revitalizaciji zone Gredelj u Zagrebu. 

Napuštena industrija u centru grada čuvala je desetljećima prostore koji nam pružaju priliku za prvo sustavno planiranje grada nakon dugo vremena. Obuhvat zone prostire se između Branimirove i Vukovarske te željezničkog i autobusnog kolodvora. Ta površina od 45 hektara jedan je od najvažnijih prostornih potencijala Grada Zagreba udaljen od centra svega 15 minuta hoda. Za usporedbu, to je površina dvostruko veća od jezgre Dubrovnika. 

Uređenje zone Gredelj prilika je da se riješi jedan od najvećih urbanističkih problema Zagreba, a to je nepovezanost sjevera i juga. Ta dva dijela grada su zbog željezničke pruge spojeni u samo tri točke.  Kako bi se ostvarilo potpuno prožimanje s Donjim gradom potrebno je podići prugu koja je u ostatku grada već u zraku. Tako bi se olakšao prolazak ne samo automobilima već i pješacima, te bi se povezali danas razdvojeni dijelovi grada. 

 Slični projekti revitalizacije industrijske baštine u centru realizirani su u zadnjih 20 godina u mnogim europskim metropolama, poput Beča, Münchena, Züricha i Osla. Napušteni i građanima nedostupni prostori transformirani su u javne sadržaje, pješačke i parkovne površine. 

  

Film o revitalizaciji zone Gredelj pogledajte u videu. 

Foto: © Screenshot/ 3lhd