OD POLJUBACA DO OSNOVNIH MANIRA: FRANCUSKI OBIČAJI U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU

Francuzi su osebujan narod i njihov stil nešto je što će mnogi kopirati. U svakodnevici imaju male običaje koji im dodaju na šarmu, a među najpoznatijima je zasigurno La bise ili Faire la bise, a radi se o poljupcima pri susretu. To su zapravo dvije ili tri puse u “obraz”, ovisno kako u kojoj regiji. U Francuskoj se zapravo ne ljubi doslovno, nego se prisloni obraz i ispusti zvuk poljupca što možete jasno vidjeti na primjeru.

SVAKA REGIJA IMA BROJ POLJUBACA

Francuzi se puno ljube u obraz, a općenito je pravilo da ljube one koje oslovljavaju na ‘ti’, dakle prijatelje, obitelj i poznanike. La bisse ide pri pozdravu, pri zahvali (npr. za poklon nije dovoljno reći samo ‘hvala’ već to popratiti i pusama), ali i na rastanku. Ne koristi se u formalnim situacijama i onima vezanima uz posao.

Vjerovali ili ne, čak postoji i karta Francuske na kojoj su upute koliko poljubaca ide u kojoj regiji. Ako niste sigurni koji je točan broj s obzirom na lokaciju na kojoj se nalazite, možete provjeriti na linku. Najčešće idu tri poljupca, primjerice na jugu, u Alpama, dok u nekim dijelovima kao što je Baskija striktno idu dvije puse. Korzika je poznata po najvećem broju poljubaca, čak pet.

Nadalje, ‘mouah, mouah’ obično kreće s lijevog obraza, ali nemojte se iznenaditi i ako vas netko poljubi prvo u desni obraz. I naravno to nisu intimne puse već prije ovlaš, kao da se poljubi onaj tanki sloj zraka koji vam miluje obraze. Putujete li u Francusku nije zgorega prije se informirati koliko poljubaca se daje u regiji u koju idete.

FRANCUSKI MANIRI

Osim poljubaca u obraz, dobro je znati i ostale francuske običaje kako bi vam svakodnevica ondje bila ugodnija, a samo neki su:

– Pozitivan kontakt očima (ne budite sramežljivi, budite spremni na komunikaciju)

– Recite ‘bonjour’ pri svakom susretu, to je odličan način za otvaranje komunikacije i bilo kakvu interakciju

– Budite liberalni i često koristite ‘Madame’ za oslovljavanje žena i ‘Monsieur’ za muškarce

– Ne zaboravite na ‘s’il vous plaît‘ (molim vas) te ‘merci’ (hvala) – ove riječi doista mnogo znače u Francuskoj

– Recite ‘au revoir’ kako biste završili interakciju

 

Foto: © Pexels


Pročitaj još:

7 MJESTA KOJA U FRANCUSKOJ MORATE POSJETITI

9 DOBRIH RAZLOGA ZA UČENJE FRANCUSKOG JEZIKA

ODLAZAK JEDNE OD NAJUTJECAJNIJIH FRANCUSKIH REDATELJICA, AGNÈS VARDE