ODLAZAK JEDNE OD NAJUTJECAJNIJIH FRANCUSKIH REDATELJICA, AGNÈS VARDE

Francuska redateljica Agnès Varda, predstavnica nouvelle vague i feminističkog filma, zauvijek je zaklopila svoje oči u dobi od 90 godina. Tijekom dugogodišnje karijere i brojnih projekata uvijek je isticala interes za feminističke teme. Uspjela je spojiti dokumentarne i fikcijske stilove te time stvoriti sjajna djela kao što je Cléo od 5 do 7 (1962), Bez krova ili zakona (1985) i Agnesine plaže (2008.).  U stvaranju filmova i istinskom življenju umjetnosti nisu je mogle zaustaviti niti godine, pa čak ni bolest.

Agnès je umjetnica koja je konstantno istraživala, skupljala inspiraciju i provodila kreativne ideje u djelo. Ušla je u svijet kinematografije čvrsto i odlučno, a brzo ga je osvojila svojom impozantnom osobnošću. Imala je briljantan um i nezaustavljivu želju za stvaranjem, pa ni u zadnjim danima života nije gubila motivaciju.

Njezin rad i predanost u kinematografiji inspirirao je brojne mlade žene iz filmske industrije, koje su Agnès smatrale idolom. Jedan od projekata inspiriran njezinim filmskim stvaralaštvom je kanadski časopis ‘Cléo’ koji je osnovala Kiva Reardon.  Cléo je časopis za filmsku kulturu, utemeljen na intersekcijskim feminističkim perspektivama. Časopis nosi ime po filmu Cléo de cinq à sept (1962.) Agnès Varde. U duhu Vardinog filma, Cléo je otvoren prostor za nove i afirmirane pisce koji se bave problemima filma i feminizama.

Agnès Varda je nedavno bila nagrađena na Berlinaleu zbog važnih doprinosa kinematografiji, 2017. dobila je počasnog Oscara, a 2015. godine Palme d’Or.  Redateljica je najavila kako se povlači iz kinematografije kako bi se posvetila drugim umjetničkim aktivnostima, osobito instalacijama, na kojima je već dugo radila.  Prema službenim izvješćima, Agnès Varda umrla je u svom domu u Parizu u krugu obitelji. Proslavimo njezin život prisjećajući se najljepših filmskih isječaka i izjava u TIFF Tributu koji je pripremio kanadski snimatelj Eric Thompson

 

Foto: © Festival Internacional de Cine en Guadalajara