PUTUJEMO EUROPOM: 6 ZANIMLJIVOSTI O ŽIVOPISNOJ ITALIJI

italija

Italija jeproglašena jednom od najljepših zemalja na svijetu, a krije i mnoge zanimljivosti. Kako bi je bolje upoznali prije sljedećeg putovanja, istražili smo nekoliko povijesnih i jedinstvenih informacija koji se vežu uz naše susjede.

JESTE LI ZNALI DA…

Italija ima više od 50 mjesta iznimne ljepote prepoznate kao UNESCO-ova baština

U Italiji postoje jedina tri aktivna vulkana u Europi: Etna, Stromboli i Vezuv! Sva tri vulkana su u južnoj Italiji. Etna je, između ostalog, ujedno i najaktivniji vulkan na svijetu.

italija, vulkan, etna

Italija se može pohvaliti sa najstarijim sveučilištem u Europi: Sveučilište u Bologni, osnovano 1088. godine. Na njemu se stječe “laurea magistrale” (sveučilišna diploma), a osim spomenutog sveučilišta u Italiji je još 13 drugih sveučilišta starih više od 500 godina.

Italija ima i najstariju banku na svijetu, koja djeluje od 1472. godine: Banca Monte dei Paschi di Siena.

U Italiji postoji više od 140 vrsta tjestenine! Neke se vrste proizvode samo regionalno, dok su druge raspostranjene po cijeloj Italiji, ali pod različitim nazivima.  Jer svaka regija ima svoje jedinstvene nazive.

tjestenina, italija, špageti

U Italiji ćete pronaći najmanji restoran na svijetu! Zove se „Solo per Due“ (samo za dvoje) i, kao što ista riječ označava, može primiti samo dvije osobe, jer ima samo jedan stol. Restoran je smješten u Vaconeu, u pokrajini Rieti! Ako ćete putovati u to područje, svakako posjetite ovo šarmantno mjesto.