ITALIJA 2020. UVODI OBAVEZNU EDUKACIJU O KLIMATSKIM PROMJENAMA U ŠKOLE

Italija će postati prva zemlja koja je najavila obaveznu nastavu klimatskih promjena u školama. Prema novom zakonu, sve državne škole u Italiji od početka sljedeće akademske godine posvećuju otprilike jedan sat tjedno problemima održivosti i klimatskim promjenama. Promjenu u talijanskom obrazovnom sustavu najavio je ministar obrazovanja Lorenzo Fioramonti i potvrdio kako će nastava koja se tiče klimatskim promjena izositi  oko 33 sata godišnje.

Kurikulum će se temeljiti na 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda, koji uključuju održiviji način života, kako se boriti protiv onečišćenja oceana te kako riješiti siromaštvo i socijalnu nepravdu. Jednako tako, mnogi tradicionalni predmeti, poput geografije, matematike i fizike, također bi se proučavali iz perspektive održivog razvoja. Ministar Fioramonti naglasio je kako želi da talijanski obrazovni sustav postane prvim obrazovnim sustavom koji je stavio okoliš i društvo u središte svega što se uči u školi.

S druge strane, odluka Italije dolazi u ključnom trenutku za planetu, kada nekontrolirane emisije stakleničkih plinova pustoše na Zemlji, podstičući šumske požare i uragane, utapajući obale i raseljavajući milijune ljudi. Unatoč kritikama, vladin proračun za 2020. predstavljen parlamentu ovog tjedna uključuje i porez na plastiku i novi porez na slatka pića.

Sličnoj inicijativi mogao bi se pridružiti i Meksiko koji suradnjom mreža 15 nevladinih udruga za zaštitu okoliša, Ministarstva obrazovanja i Ministarstva okoliša Meksika radi na stvaranju novog zakona o obrazovanju. Novim zakonom želi uključiti obrazovanje o održivom razvoju okoliša u sve meksičke škole i poslati važnu poruku svijetu.

 

Prati nas na ➡ Instagramu Facebooku

Foto: © Pixabay


Pročitaj još:

KAKO NA JEDNOSTAVAN NAČIN BRINUTI O OKOLIŠU?

KAKO ISKORISTITI #PlasticFreeJuly ZA DUGOROČNU PROMJENU ŽIVOTNIH NAVIKA?

BOJANA BOGOJEVIĆ: ‘LJUDI SVIH GENERACIJA ŽELJNI SU ZNANJA O KLIMATSKIM PROMJENAMA’