TREŠNJA – VOĆE ZA MLADENAČKI IZGLED I ZDRAVE KOSTI

Stablo trešnje iznenadit će vas svojom visinom jer može imati i do 20 metara, a ako zasadite mladicu morat ćete pričekati do pet godina za prve plodove. Cvjeta u rano proljeće, plodove daje u svibnju i lipnju, ovisno o sorti, a plod ne može trajati dugo. Kod kupovine izaberite one koji imaju peteljke jer oni traju malo dulje.  

Neka istraživanja daju naslutiti da nam je sočna trešnja došla iz Male Azije, odakle ju je donio rimski vojskovođa Lukul te tada započinje intenzivan uzgoj na europskom tlu. U to doba, kažu zapisi, postojalo je osam sorti trešanja, a mi danas poznajemo preko 1.500! Obožavali su je rimski vojnici jer su bili uvjereni da im trešnja daje energiju i snagu.  

MALA BOBA, VELIKA DOBROBIT ZA ZDRAVLJE 

Trešnja u sebi skriva pravu riznicu minerala i vitaminaa posebno je bogata antocijaninima i proantocijaninima što su nazivi za antioksidanse koji su se pokazali odličnima u borbi protiv alergija i astmeNjihova konzumacija potiče proizvodnju kolagena koji je važan protein za stvaranje vezivnog tkiva u kostima i mišićima te koži.  

Bogate su željezom, cinkom, magnezijem, kalcijem, kalijem, vitaminima A, B1, B2, B6, K i C. Pomažu kod ublažavanja svih vrsta upala, štite od raka, doprinose zdravlju srca i krvnih žila, odlične su za čišćenje bubrega i mokraćovoda, ojačavaju kosti, pospješuju mršavljenje te pridonose mladenačkom izgledu jer usporavaju pojavu bora, celulita, suhoću kože i kose. 

KAKO JE KONZUMIRATI?

Najbolja je svježa, tada ima najviše dobrog utjecaja za organizam. No, zdravim se pokazao i njezin sok kao i čaj od peteljki. Primjerice, svježe trešnje, iscijeđen sok ili čaj od peteljki se stoljećima nanosi na kožu jer uklanja podočnjake i smanjuje suhoću kože.  

Za čaj sitno nasjeckajte šaku peteljki, ubacite u litru vrele vode i kuhajte 2 minute. Odlično će očistiti bubrežne i mokraćne puteve, a možete se u njemu i umiti.  

ZNATE LI… 

… dvadeset trešanja ima snagu jednog aspirina. 

… 100 grama trešanja ima svega 63 kalorije. 

… zbog pektina pospješuje osjećaj sitosti.  

 

 

Foto: © Unsplash


Pročitaj još:

BOSILJAK – SAVRŠENI ZAČIN ZA MIRISNA JELA

ŠPAROGA – PROLJETNA KRALJICA I CARSKO POVRĆE

PUTUJEMO BLISKIM ISTOKOM: RECEPT ZA NAJZDRAVIJI NAMAZ NA SVIJETU