ŠPAROGA – PROLJETNA KRALJICA I CARSKO POVRĆE

šparoge

Šparogu s pravom možemo nazvati proljetnom kraljicom jer čim se pojave dulji i sunčaniji proljetni dani možemo je naći ili u prirodi ili u trgovinama. Dakako, divlje šparoge uvijek se više cijene, u Hrvatskoj rastu uz jadransku obalu, no ima i priča kako postoje i mjesta na kontinentu na kojima se mogu pronaći.  

Uzgojene šparoge možemo podijeliti na zelene i bijeleBijele imaju blaži okus i potrebno ih je oguliti jer imaju tvrđu celuloznu ovojnicu, dok ovo nije potrebno sa zelenim šparogama koje imaju jači okus, ali su i nutritivno bogatije. Zelene šparoge potrebno je samo oprati i prelomiti na mjestu gdje se spajaju tvrđi i mekaniji dio biljke.

Šparoge obiluju različitim vitaminima i mineralnim tvarima, a najviše imaju fosfora, kalija, kalcija, magnezija potom željeza, cinka, joda i bakra te vitamina C, K i B. Iako ste već pomislili da je ova proljetna kraljica dovoljno bogata, to još nije sve! Ona naime sadrži antioksidanse koji su važni u borbi protiv slobodnih radikala. 

šparoga

ŠPAROGE I JAJA VOLE SE JAVNO 

Ove dvije namirnice odlično se sljubljuju pa nećete pogriješiti ako ih spojite na bilo koji način. Najpoznatije jelo zasigurno je kajgana sa šparogama. Šparoge se natrgaju ili narežu na manje komade i kratko prodinstaju na ulju, a potom zaliju izmiješanim jajima i prže dok kajgana nije gotova.  Također, možete odvojeno skuhati šparoge, odvojeno jaja, a potom ih spojiti i začiniti maslinovim uljem ili kojim drugim omiljenim preljevom. 

No, otkrit ćemo vam tajnu, a to je recept sa Sardinije u kojem (gle čuda!) nema jaja, ali ima crvenog luka. Šparoge očistite, glavicu crvenog luka nasjeckajte i stavite na šparoge, posolite i popaprite te poklopite folijom i pecite na 200 stupnjeva dok ne omekane. Poslužite uz tjesteninu.  

A ZNATE LI…

… da postoji i ljubičasta šparoga? Dugim kuhanjem, nažalost gubi boju! 

… zovu se i carskim povrćem jer su u starom Rimu flote brodova odlazile u nabavku šparoga za careve! 

 

 

Foto: © Pexels


Pročitaj još:

PRIPREMITE ZDRAVU PIZZU: PSYLLIUM KAO ALTERNATIVA BRAŠNU

HRANA ZA PAMĆENJE: 4 NAMIRNICE KOJE ĆE VAM NAHRANITI MOZAK

PUTUJEMO BLISKIM ISTOKOM: RECEPT ZA NAJZDRAVIJI NAMAZ NA SVIJETU