HRANA ZA PAMĆENJE: 4 NAMIRNICE KOJE ĆE VAM NAHRANITI MOZAK

hrana

Pružanje odgovarajuće njege našem mozgu, osim što će osigurati njegovo pravilno funkcioniranje, pomoći će nam da održimo svoju memoriju u formi, pa čak i da spriječimo ili odgodimo moguće degenerativne procese poput Alzheimerove bolesti. Evo nekoliko osnovnih namirnica koje hrane mozak i osiguravaju nam dobro pamćenje.

PLAVA RIBA

Riba je izvor fosfora koji je nezobilazni dio neuronskih membrana. Zbog toga je njegova potrošnja važna za jamčenje odgovarajućeg doprinosa. Također u plavoj ribi ističemo omega 3 koji ima zaštitnu ulogu protiv napredovanja kognitivnih oštećenja, pa djeluje protiv neurodegenerativnih patologija. Dokazano je da konzumiranje ribe utječe na aspekte poput pamćenja, učenja i inteligencije. Konzumiranje ribe treba biti veće od konzumacije mesa i moramo najmanje dva puta tjedno u svoju prehranu uključiti plavu ribu (tuna, losos, skuša …).

riba

ZELENO POVRĆE

Klice, brokula ili špinat sadrže vitamin A, vitamine skupine B i antioksidante koji pomažu u pravilnom funkcioniranju pamćenja i povećavaju njegovu dugovječnost. Među njegovim antioksidansima nalazimo flavonoide i sulforafane koji imaju neuroprotektivna i antikancerogena svojstva. Povrće, općenito, treba biti prisutno u najmanje dvije porcije dnevno, naizmjenično između svih njegovih sorti, mada se zelenom povrću mora dati veća važnost. Da biste iskoristili sve hranjive tvari, preporučuje se konzumirati povrće na pari ili sirovo.

ORAŠASTI PLODOVI

Osim što su sjajan izvor omega 3 masnih kiselina, koje smo već spominjali, oni pružaju fosfor, magnezij, vitamin E i vitamine grupe B, saveznike cerebrovaskularnog zdravlja tako da održavaju ispravnu opskrbu krvi u naš mozak. Orašasti plodovi bogati su antioksidansima poput polifenola, koji odgađaju starenje naših neurona djelujući protiv slobodnih radikala koji uzrokuju oksidativni stres. Zbog kontrole unosa kalorija preporučuje se umjerena konzumacija orašastih plodova, ne više od šake dnevno.

VOĆE

Unutar ove skupine izdvajamo crveno voće, posebno borovnice i jabuke. Crveno voće izvor je vitamina C, folne kiseline, minerala i antioksidanata koji su dobar suputnik za održavanje zdrave memorije. Flavonoidi i polifenoli su snažni antioksidanti koji poboljšavaju kognitivne funkcije i bore se protiv stanične oksidacije. Imaju protuupalni učinak i odgađaju degenerativne bolesti. Jabuka ima kvercetin, nesporni antioksidans koji pogoduje zaštiti mozga. Konzumiranje voća treba biti najmanje 3 komada dnevno, a uzima se kao desert ili kao međuobrok.

voće

Prati nas na ➡ Instagramu Facebooku


Pročitaj još:

BOSILJAK – SAVRŠENI ZAČIN ZA MIRISNA JELA

4 BRZA RECEPTA ZA UKUSNE SMOOTHIE ZDJELICE

UPOZNAJTE PREDNOSTI VEGETARIJANSKE PREHRANE