ZERO WASTE LIFESTYLE: ZAPOČNITE NOVI ŽIVOT S MANJE OTPADA

Život bez smeća ili ‘zero waste lifestyle’ pokret je i ideja koja ima sve više poklonika, kako u svijetu, tako i kod nas. Idealno bi bilo ne proizvoditi nikakav otpad, ali samim time što dišemo, jedemo i postojimo već i zagađujemo, no stvar je u nastojanjima da se to zagađenje okoliša svede na najmanji mogući nivo.

PRINCIPI ZERO WASTE ŽIVOTA:

1) Odbijte ono što ne želite
2) Smanjite ono što već koristite
3) Ponovno iskoristite što god je moguće
4) Reciklirajte sve ono što ne možete odbiti ili ponovno iskoristiti
5) Kompostirajte

VJEČNA PLASTIKA, VJEČNI PROBLEM – PRECIKLIRAJMO!

Plastika je jedan od najvećih ekoloških problema. Nalazimo je posvuda, životinje je gutaju, vjetar raznosi, u ekosustavu ostaje gotovo pa vječno jer se vrlo teško i sporo razgrađuje. Svega se 9 posto plastike na globalnoj razini reciklira, što znači da čak 91 posto završava u prirodi bez obzira i ako je bacimo u kantu za smeće, a ne u kanal uz cestu!
Upravo iz tog razloga plastiku moramo – preciklirati. Pojam je to koji opisuje tehniku smanjenja otpada na način da se suzdržavamo od kupovine predmeta i ambalaže koji stvaraju otpad. Kada govorimo o precikliranju plastike, to znači da se trebamo suzdržati već u trgovini i birati artikle koji nisu pakirani u plastiku ili ponijeti svoju ambalažu i kupovati iz rinfuze.

Primjeri uz prakse – banane možemo kupiti, a da ih i ne stavljamo u plastičnu vrećicu, a isto je i s mnogo drugog povrća i voća. Drugi način je da od kuće ponesemo vlastitu ambalažu. Neki od zagovornika zero waste života peru stare vrećice i ponovno ih koriste dok god su upotrebljive. Ako kupujete kod lokalnog uzgajivača jagoda, ponesite svoju košaru i iz plastičnih plitica jagode stavite u košaru.

U trgovinu ponesite svoje platnene vrećice i ne kupujte one od jake plastike samo zato da biste artikle donijeli do auta ili stana! Ideja i načina je mnogo, ono što je sigurno jest da će vas ovakav način života učiniti i znatno kreativnijima.

 

Foto: Unsplash