SEZONA JE BUTTERNUT TIKVI: PRIPREMITE OVE UKUSNE JESENSKE RECEPTE

butternut tikva, recept od tikve, juha od tikve, jesenski recepti

Butternut ili puter tikva je vrsta tikva koju ćete najviše razlikovati od ostalih po zvonolikom obliku i slatkastom okusu.To je i jedan od razloga njezine popularnosti, a može se koristiti u brojnim jelima i odličnog je okusa s različitim začinima. Butternut tikva ima mnoge zdravstvene prednosti: izvrstan je izvor vitamina A i C, vlakana, kalija i folata. Ovo povrće također sadrži enzim beta-karoten koji pomaže u zaštiti tijela od raka.  Najčešći način pripreme butternut tikve je pečenje s uljem i malo soli. Možete koristiti i druge vrste začina i malo meda kako biste jelu dodali više okusa. Isprobajte naše prijedloge za recepte s ovom ukusnom jesenskom namirnicom!

3 BUTTERNUT SAVJETA

1) Najbolje vrijeme za kupnju tikvi je kasna jesen ili rana zima, kada su u sezoni i cijene su im niže.

2) Dvije glavne vrste butternut tikvi su one s narančastom kožom i one s bijelom. Istog su okusa, tako da nije bitno koju ćete kupiti!

3) Butternut tikva ima bogat okus i izvrsnu teksturu pa se može koristiti i u slanim i slatkim receptima – baš kao i bundeva!

butternut tikva, tikva, recepti od tikvi

JUHA OD JABUKA I BUTTERNUT TIKVE

Ova juha je savršena opcija za večeru ili ručak u hladnim jesenskim danima. Puna je vitamina, minerala i drugih nutritivnih tvari koje su dobre za tijelo. Kombinacija jabuke i tikve čini hranjiv recept za juhu koja se lako priprema.

Sastojci: 3 žlice maslinovog ulja, 1 nasjeckani luk, 2 oguljene i nasjeckane jabuke, 1 oguljena i nasjeckana tikva, 4 šalice temeljca (juhe od povrća), sol po ukusu.

Priprema: U velikom loncu na srednje jakoj vatri pomiješajte maslinovo ulje s lukom i kuhajte oko 5 minuta ili dok ne omekša. U lonac dodajte jabuke i tikvice. Postupno dodajte juhu od povrća uz povremeno miješanje oko 10 minuta ili dok svo povrće ne omekša. Blenderom izmiksajte smjesu dok ne postigne glatku konzistenciju i servirajte uz krutone i sjemenke bundeve.

butternut tikva, puter tikva, jela s tikvom, juha od tikve, juha od jabuka i butternut tikve

PEČENA BUTTERNUT TIKVA S TIMJANOM I RUŽMARINOM

Nema ništa ljepše od mirisa butternut tikve koji se širi kuhinjom u hladnu, jesensku večer. Još kad tome dodamo začine poput timjana i ružmarina, jelo postaje pravo savršenstvo!

Sastojci: maslinovo ulje, 2 butternut tikve, 2 žlice listova svježeg timjana, 1 žlica nasjeckanog svježeg lišća ružmarina, sol i papar po ukusu 2 funte miješanog jesenskog povrća (mrkva, pastrnjak, krumpir, slatki krumpir)

Priprema: Prerežite tikve na pola i očistite unutrašnjost. U zdjelici pomiješajte maslinovo ulje, timjan i ružmarin te oblino premažite preko tikvi. Posolite i popaprite po ukusu. Pecite 180°C  oko 45 minuta.

butternut tikva, puter tikva, jela s tikvom, pečena tikva

 

Foto: © Pexels