BOSILJAK – SAVRŠENI ZAČIN ZA MIRISNA JELA

Bosiljak je začin koja ima ugodnu aromu i osvježavajući okus. Podrijetlom iz Indije, ova ljekovita biljka je prije 5000 godina stigla u Egipat i proširila se u ostatak svijeta. Listovi bosiljka osim ugodnog mirisa, sadrže brojne vitamine poput A, C, K i folnu kiselinu. Sjajno se slaže s različitim namirnicama, a najčešće ga možemo naći u talijanskim i francuskim jelima.

SAVJETI ZA KUPOVINU

Možete ga pronaći svježeg u supermarketu, a prije kupovine provjerite jesu li listovi čvrsti i zeleni. Svježi bosiljak je praktična opcija ako ga odmah upotrebljavate za dnevni meni. Druga je mogućnost kupiti ga u teglici. Ako se dobro brinete za njega, uvijek ćete imati pri ruci svježi bosiljak koji će upotpuniti svako jelo.

PRIPREMA BOSILJKA

Jednom izrezani bosiljak ne smije se čuvati više od dva dana u hladnjaku, jer kod sušenja gubi sav miris. Da bi zadržali miris, zamotajte ga u krpu i svakako iskoristite u nakraćem mogućem roku. Listove možete nasjeckati i zamrznuti kako bi vam mirisni začin bio pri ruci tijekom mjeseca.

UPOTREBA U KUHANJU

Listove bez stabljike nasjeckajte, a kad bosiljak dodajete u jelu ne biste ga trebali podvrgavati dugom kuhanju. Kod prekuhavanja njegov miris se gotovo izgubi, zato se preporučuje dodati ga u posljednji trenutak prije posluživanja jela. Savršen je začin za aromatiziranje jela od tjestenine, jaja i gljiva. Pojačava okus salata i može zamijeniti origano u raznim umacima. Aromatizira juhe i daje izuzetan okus jelima od bijelog mesa i ribe.

ZA RECEPTE PUNE AROME I OKUSA

Bosiljak je idealan začin za dodavanje jelima koja sadrže rajčicu. Savršen je za aromatiziranje različitih umaka, poput majoneze; samo ga morate pomiješati s uljem koje ćete koristiti, pokriti bocu u kojoj se nalazi i ostavite da odstoji nekoliko dana. Također je temelj poznatog talijanskog pesto genovese umaka (pomiješanog s pinjolama, češnjakom i parmezanom) ili francuskog pistou umaka (češnjak, maslinovo ulje i limun po želji).  Eksperimentirajte s receptima i uživate u mirisnom bosiljku.

Prati nas na ➡ Instagramu Facebooku

Foto: © Unsplash


Pročitaj još:

UPOZNAJTE PREDNOSTI VEGETARIJANSKE PREHRANE

POSTOJI RAZLOG ZAŠTO DJECA IMAJU AFINITET PREMA SLATKOM OKUSU

PETRA KROLO I IVANA ZOVAK: ‘CILJ AUTOIMUNOG PROTOKOLA JE PRONAĆI OPTIMALNU PREHRANU ZA SEBE’