9 DOBRIH RAZLOGA ZA UČENJE FRANCUSKOG JEZIKA

Više od 300 milijuna ljudi na pet kontinenata govori francuski jezik. Frankofonija, međunarodna organizacija zemalja francuskog govornog područja, obuhvaća 68 država i vlada. Francuski je drugi strani jezik nakon engleskog jezika koji se najčešće uči i deveti po broju govornika u cijelom svijetu. Također je jedini jezik, uz engleski, koji se uči u svakoj zemlji na svijetu. Francuska ima najveću međunarodnu mrežu kulturnih instituta, koji izvode tečajeve francuskog jezika za više od 750.000 učenika.

PREDNOST NA TRŽIŠTU RADA

Sposobnost govora francuskog i engleskog jezika velika je prednost na međunarodnom tržištu rada. Znanje francuskog jezika otvara vrata francuskih tvrtki u Francuskoj i drugim dijelovima svijeta koji govore francuski (Kanada, Švicarska, Belgija, te Afrika). Kao najveće svjetsko gospodarstvo i treća destinacija za inozemna ulaganja, Francuska je ključni gospodarski partner.

POGLED U SVIJET KULTURE

Francuski je međunarodni jezik hrane, mode, kazališta, likovne umjetnosti, plesa i arhitekture. Znanje francuskog jezika pruža pristup velikim književnim djelima, kao i filmovima i pjesmama, na izvornom francuskom jeziku. Francuski jezik je materinji jezik mnogih umjetnika i poznatih osoba kao što su Victor Hugo, Molière, Edith Piaf, Jean-Paul Sartre, grupa ZAZ…

NOVI NAČIN UŽIVANJA NA PUTOVANJIMA

Francuska je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na svijetu, a godišnje privlači više od 70 milijuna posjetitelja. Znanje francuskog jezika olakšat će putovanje u Pariz i ostale regije Francuske (od blage klime Cote d’Azur do snježnih vrhova Alpa) te ponuditi novi uvid u francusku kulturu, mentalitet i način života. Francuski jezik će vam biti koristan i kod putovanja u Afriku, Švicarsku, Kanadu, Monako, Sejšele i druga mjesta.

VAŽAN ZA VISOKO OBRAZOVANJE

Znanje francuskog jezika otvara mogućnosti studiranja na renomiranim francuskim sveučilištima i poslovnim školama, među vodećim institucijama visokog obrazovanja u Europi i svijetu. Studenti s dobrom razinom francuskog jezika imaju pravo na francuske državne stipendije za upis na poslijediplomske tečajeve u Francuskoj u bilo kojoj disciplini i kvalifikacije za međunarodno priznate francuske diplome.

DRUGI JEZIK MEĐUNARODNIH ODNOSA

Francuski je i službeni jezik Ujedinjenih naroda, Europske unije, UNESCO-a, NATO-a, Međunarodnog olimpijskog odbora, Međunarodnog crvenog križa i međunarodnih sudova. Francuski je jezik triju gradova u kojima su sjedišta institucija EU: Strasbourg, Bruxelles i Luksemburg.

OTVARA VRATA SVIJETA

Nakon engleskog i njemačkog jezika, francuski je treći najčešće korišten jezik na Internetu, ispred španjolskog. Sposobnost razumijevanja francuskog jezika pruža alternativni pogled na svijet putem komunikacije s francuskim govornicima sa svih kontinenata i vijestima vodećih međunarodnih medija francuskog jezika (TV5, France 24 i Radio France Internationale).

ZABAVAN ZA UČENJE

Na tržištu postoje mnoge metode koje učenje francuskog jezika čine ugodnim za djecu i odrasle. Nije potrebno puno vremena kako bi dosegnuli razinu na kojoj možete komunicirati na francuskom. Iako se izgovor jezika na prvi pogled čini kompliciran, uz dobrog mentora brzo ćete usavršiti sve trikove čitanja i izgovaranja francuskog.

POMAŽE KOD UČENJA NOVIH JEZIKA

Francuski je dobra osnova za učenje drugih jezika, posebice romanskih jezika (španjolski, talijanski, portugalski i rumunjski), kao i engleskog, budući da je četrdeset posto postojećeg engleskog vokabulara izvedeno iz francuskog jezika.

JEZIK LJUBAVI 

Prvo i najvažnije, učenje francuskog jezika je zadovoljstvo učenja lijepog i melodičnog jezika, često nazvanog jezikom ljubavi. Francuski je također analitički jezik koji strukturira misli i razvija kritičko razmišljanje, što je vrijedna vještina za rasprave i pregovore.

Prati nas na ➡ Instagramu Facebooku

Foto: © Unsplash


Pročitaj još:

KOLIKO JE VREMENA POTREBNO DA BI SE SAVLADAO STRANI JEZIK?

UČENJE STRANIH JEZIKA UTJEČE NA ZDRAVLJE I FUNKCIJU MOZGA

KAKO SAMOSTALNO UČITI STRANE JEZIKE? RECEPT ZA USPJEH U 3 KORAKA