12 ZANIMLJIVOSTI O ZEMLJAMA STAROG KONTINENTA

Putujući Europom upoznali ste se s  brojnim povijesnim i zemljopisnim zanimljivostima koje ste slušali od turističkih vodiča ili lokalnog stanovništa. No, jeste li zaista saznali baš sve o starom kontinentu? Kad spomenete Irsku vjerojatno vam je prva pomisao brojni pubovi i predivna prirodna.  Za Francusku su karakteristične šansone, ukusne slastice i nezaobilazni grad snova Pariz, a Skandinavske zemlje su poznate po ledenjacima, predivnoj prirodi i Aurori Borealis koja se može vidjeti iz nekoliko zemalja. Donosimo vam 12 zanimljivosti koje možda niste znali o starom kontinentu.

IRSKA

Irska je zemlja s najviše crvenokosih ljudi na svijetu. Najmanje 10 posto stanovništva rođeno je s crvenom bojom kose.

ENGLESKA

Engleska je sudjelovala u najkraćem ratu u povijesti. Trajao je između 38 i 45 minuta, a engleski protivnici su bili afrički arhipelar- Zanzibar.

FRANCUSKA

Francuska je zemlja s najkraćim vladavinom. Louis XIX napustio je krunu odmah nakon što je umro njegov otac, kralj Charles X iz Francuske. Također, u Francuskoj postoji zakon koji brani da svinju nazovete “Napoleon”. Francuske vlasti smatraju to velikom uvredom.

ŠVICARSKA I VATIKAN

Švicarska i Vatikan su jedine zemlje koje imaju četvrtaste zastave.

GRČKA

U Grčkoj postoji 8 od 16 najstarijih gradova u Europi. Najstariji je grad Argos.

AUSTRIJA

U Beču se nalazi najstariji zoološki vrt na svijetu ‘Schönbrunn’ koji je osnovan 1752. godine.

LUKSEMBURG

U Luksemburgu su eutanazija i potpomognuto samoubojstvo legalni. Luksemburški zakon nudi pacijentima mogućnost da umru kad se njihova patnja smatra nepodnošljivom.

BELGIJA

Zračna luka Brussels u Belgiji  prodaje najviše čokolade na svijetu.

SKANDINAVSKE ZEMLJE

Prema studiji koju je proveo Ujedinjeni narodi (UN), Finska je zemlja s najvećom populacijom depresivnih ljudi, u mjerilu od 1 do 10, njihov rezultat je 7,66. Nakon njih slijede Danska i Norveška s najvećim brojem depresivnih ljudi.

Norveška je zemlja koja ima najveću hidroelektranu na svijetu. Zauzima između 98 i 99 posto električne energije koju troši. U Danskoj nema niti jedno mjesto koje je udaljeno više od 50 kilometara od mora. Oko 89 posto Šveđana tečno govori engleski.

 

Foto: © Pexels


Pročitaj još:

ZAŠTO JE NAJBOLJE UČITI JEZIK TIJEKOM PUTOVANJA?

NEDOSTAJE VAM INSPIRACIJE ZA PUTOVANJA? POSTANITE TURIST U SVOM GRADU

SPREMNI ZA VIRTUALNE DOŽIVLJAJE? UZ AIRBNB OD SADA PUTUJTE GDJE GOD POŽELITE