BOTOX U ENGLESKOJ- ŠTO SE DOGAĐA S LICIMA MLADIH DJEVOJAKA?

Estetska kirurgija oduvijek je bila rješenje problema mnogih žena. Neovisno o godinama, rasi, stupnju obrazovanja i mnogim drugim čimbenicima svaka žena na sebi može pronaći nesavršenost koju bi voljela ispraviti. Teško se raspoznaje mijenjaju li se žene zbog vlastitih želja ili zato što popularne bloggericemake-up moguli ili reality zvijezde promoviraju umjetnu ljepotu koja sve neodoljivo privlači. Estetska kirurgija dosegnula je svoj vrhunac u 21. stoljeću. Ženama je donijela kratkoročnu sreću, a kirurzima bogatstvo. 

No, što se događa kada stvari izmaknu kontroli? Kad mlade djevojke pod svaku cijenu žele izgledati baš kao njihov Instagram uzori, a lukavi predatori koriste rupe u zakonu kako bi bez medicinske diplome po povoljnim cijenama ubrizgavali tekućine sumnjivog naziva i podrijetla? Primjer za to nalazimo u jednoj od najvećih svjetskih i europskih sila – Engleskoj.  

U ENGLESKOJ SVATKO MOŽE BITI ESTETSKI KIRURG

Bez zakona koji zahtjeva medicinsku diplomu za izvođenje zahvata kao što je ugradnja poznatih lipcheek, nose i ostalih fillera, ubrizgavanja botoxa i slično, svako tko završi jednodnevni tečaj dobiva dozvolu za rad u Engleskoj. Mlade djevojke, ali i zrele žene ne obraćaju pažnju na razliku između običnog tkz. injectora te pravog medicinskog profesionalca koji je nekoliko godina učio o kompleksnosti ljudskog tijela i raznih zahvata. Nažalost, većina ih samo traži nisku cijenu i brzu isporuku usluge ne znajući koliku cijenu će za to platiti po pitanju svog zdravlja. Dok njihova lica lažni doktori uništavaju, pravo medicinsko osoblje se zgražava i moli za pomoć. 

LICE IZ HORORA

U nedavno provedenom istraživanju ITV-a, otkriveni grozomorni rezultati prikazuju gotovo trostruko povećanje žalbi na ugradnju fillera u razdoblju od 2016. do 2018. godine. Pacijentice su doživjele razne traume, od abnormalnog povećanja, pulsiranja i neizdržive boli u usnama do sljepoće uzrokovane ubrizgavanjem botoxa i slično. Također, injectori kraj sebe najčešće nemaju opremu za prevenciju alergijskih reakcija, napadaja ili drugih mogućih komplikacija. 

U većini slučajeva rade i u ekstremno nehigijenskim uvjetima kao što su vlastiti podrumi i to često koristeći igle za više namjensku uporabu što dovodi do infekcija i mnogih drugih komplikacija. Možda najstrašniji podatak je taj da se rijetko koji pravi doktor nakon loše izvedene estetske operacije usudi „popravljati“ nastalu situaciju. Nažalost velik dio njih zauvijek ostaje nepopravljiv čak i uz dobru volju medicinskog osoblja. No zbog manjka zakonske obveze za prijavljivanje loše izvedenih zahvata, manjka provedenih istraživanja i interesa javnosti broj pogrešaka je vjerojatno još i veći.

ENGLESKA NEREGULACIJOM UNIŠTAVA BUDUĆNOST ŽENA I MEDICINE

Iako Britanska udruga estetskih kirurga (BAAPS) očajno traži pooštravanje zakona i uvođenje većih regulativa ništa se ne mijenja već godinama. Mnogi pokreću svoje inicijative kako bi pokušali smanjiti broj katastrofa kao na primjer tečajeve koji duže traju i pružaju opsežnije znanje, no ni to nije dosta. Injectori također često namjerno i protuzakonito ubacuju titulu medical ispred svog pravog zanimanja kako bi zvučali profesionalno i zavarali potencijalne kupce. Jedina svijetla točna u zabrinjavajuće nereguliranom dijelu estetske medicine su online registri u kojima pacijenti mogu provjeriti određenog doktora i saznati istinu o njegovom obrazovanju. Neki od njih su NMC i GMC 

MIŠLJENJE STRUČNJAKINJE U ESTETSKOJ MEDICINI

Dr. Simi Adedeji je registrirana, licencirana i regulirana (od strane General Medical Councila) kirurginja i estetska doktorica. S devetnaestogodišnjim iskustvom, mnogo prestižnih nagrada i diploma, najviše se ističe po svojoj velikoj brizi za sigurnost pacijenata. Zabrinuta za zdravlje žena i budućnost medicine, dala je izjavu za BTW magazine

„ U Engleskoj bilo tko može legalno ubrizgavati razne supstance ženama u određene dijelove lica. Ne znam niti jednu drugu državu u kojoj je to legalno. Za bilo kakve medicinske ili estetske poduhvate morate poznavati anatomiju i vještine konzultiranja pacijenata u skladu s poviješću bolesti te osobe koja se ne može naučiti u jednodnevnom ili trodnevnom tečaju. Također morate biti spremni i znati stručno reagirati u slučaju kod pojave alergijske reakcije ili drugih komplikacija. Smatram da osobe koje ne znaju ispravno postupiti u slučaju komplikacije ne trebaju uopće raditi zahvat zato što riskiraju život te osobe “ – naglasila je dr. Adedeji. 

 

Foto: © Dr. Simi AdedejiUnsplash