DAN RUŽIČASTE VRPCE: ZAJEDNO U BORBI PROTIV RAKA DOJKE

Humanitarna akcija Dan ružičaste vrpce, čiji je cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, u Hrvatskoj se uvijek obilježava prve subote u listopadu.

Sve je počelo prije gotovo dvadeset i pet godina, kada je u Americi pokrenuta neprofitna, humanitarna udruga za borbu protiv raka dojke, nazvana po svom simbolu Ružičasta vrpca. Danas ovaj humanitarni projekt uključuje više od 30 zemalja svijeta sa zajedničkim ciljem – upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke da se poveća broj izlječenja.

Važno je naglasiti da rak dojke ne pogađa samo žene, već i muškarce i da ne bira dob. Važnost samopregleda je od životne važnosti, jer se za otkrivanje raka u početnom stadiju smrtnost smanjuje u većem postotku. Savjetuje se jednom godišnje ultrazvučni pregled, te svake dvije godine mamografija. To se osobito odnosi na žene poslije pedesete godine života. Prvi mamografski pregled svaka žena treba napraviti između 38-40. godine života, a žene s pozitivnom obiteljskom anamnezom za rak dojke i ranije.

 

Cijeli mjesec listopad u znaku je osvještavanja i poticanja na prevenciju, te bolju brigu o zdravlju, kao i poboljšanje uvjeta liječenja oboljelih od raka dojke i pružanje podrške.

Udruga ‘Nisi sama’ koja je posvećena svim malignim bolestima, napravila je edukativni video u kojem se demonstrira pravilan samopregled dojke. Svaki mjesec odvojite koju minutu za sebe, pratite promjene na svom tijelu i reagirajte na vrijeme. Prevencija spašava živote!

 

Foto: © Pexles