POČINJE FESTIVAL DESIGN DESTRICT ZAGREB 2018

Treće izdanje festivala Design District Zagreb održava se od 14. do 17. lipnja u četvrti oko Martićeve ulice, s odabranim projektima na temu Lokalni putevi, od kojih se neki po prvi puta predstavljaju u Zagrebu i Hrvatskoj! Naglasak sadržaja je na kvalitetnim i poticajnim autorskim projektima koji pružaju nova gledišta i scenarije razvoja.

U najvećoj mjeri do sada oživljava se prostor napuštene Stare vojne bolnice u Vlaškoj, zahvaljujući središnjim izložbenim, predavačkim i performativnim programima Lokalni putevi i Reboot, s čak 50-ak sudionika. Doživjet ćemo ispreplitanje videa i filma, grafike i stripa, fotografije, dizajna, arhitekture i urbanizma te različitih multidisciplinarnih istraživačkih projekata. Također, predstavljaju se ključni proizvodi ili kolekcije odabranih dizajn-brendova regije: Rex-Kralj (SLO), Zanat (BiH), Mitja (SLO), Prostoria (HR), Regeneracija (HR), Element (HR), Artisan (BiH), Gazzda (BiH), Grupa (HR), Vau (HR), Nunc (Slavonika, HR) i Owl (HR).

Ratkajev prolaz ponovno postaje dnevni boravak festivala, a ugošćuje novi DDZ Market s omiljenim lokalnim i socijalno-poduzetničkim projektima. Od privremenih prostornih intervencija najviše pažnje privlači Baustella, zelena instalacija namijenjena druženju i odmoru izgrađena od čeličnih građevinskih skela te prekrivena biljno-cvjetnim pokrovom. Osim volumenom dominantne Baustelle, ističe se i privremena instalacija Space Invader, eksperimentalna kompozicija za sjedenje i dokolicu koja će afirmirati jedan tajni urbani kutak dizajn distrikta, koji morate otkriti.

Velik dio festivala uvijek je i Booksa u parku, sa sajmom malih izdavača, Škrabicom, predstavljanjima knjiga, razgovorima i čitaonicama.  Radionica Hacking IKEA, vođena temom Ravnopravnost je bolja za sve, predstavit će redizajnirane ili prenamijenjene proizvode u prostoru Stare vojne bolnice, kojima će doprinijeti njegovanju kulture ravnopravnosti kod kuće.  ORIS Kuća arhitekture nudi arhitektonska vodstva kroz kvart, a Hrvatska narodna banka ponovno otvara vrata za razgledavanje Okrugle dvorane, glavne prostorije nekadašnje Zagrebačke burze za robu i vrednote. U filmskom programu gostuju nam Dani hrvatskog filma i Kinoklub Zagreb te Motovun Film Festival sa svojom tajnom projekcijom.

Iznenađenje nas također očekuje u već bogatom glazbenom programu sačinjenom od koncerata Mayales, U pol’ 9 kod sabe, Ljetnog kina, Roof top trio i dark-pop atrakcije Side-Project, a DJ-i su nam DJ M.i.l.e. i DJ Borovich. Organizatori festivala su Superstudio i Dizajn centar Zagreb, a podržava ga Turistička zajednica grada Zagreba, Ured za kulturu grada Zagreba i Ministarstvo kulture RH. Sponzori i partneri projekta su Beefeater, Mastercard, MBM vrtni centar, PERI oplate i skele, Beton Lučko, Holcim, Regeneracija, Enna, Acer, Illy i Pivovara Medvedgrad.

Ulaz na sve sadržaje je besplatan! Pratite Facebook stranicu i event, Instagram te www.designdistrict.hr za više informacija!

Foto: © Facebook Design District Zagreb

 

Ostavi komentar