POČINJU 27. DANI HRVATSKOG FILMA

Večerašnjim svečanim otvaranjem na Ljetnoj pozornici Tuškanac od 20:30 sati službeno započinju 27. Dani hrvatskog filma – tradicionalna smotra koja od 1992. donosi najbolje domaće kratke i srednjometražne igrane, dokumentarne, eksperimentalne, animirane i namjenske filmove. Svečano otvaranje pod vedrim nebom (u slučaju lošeg vremena program se seli u veliku dvoranu Kina Tuškanac) otvorit će nastup varaždinske kantautorice Šećer (Tene Rak), nakon kojega slijedi službena ceremonija i dodjela nagrada za životno djelo Zlatni Oktavijan i Vladimir Vuković redatelju Petru Krelji i filmskom kritičaru Nenadu Polimcu. Nagrade će dodijeliti predsjednik Hrvatskog društva filmskih kritičara Igor Saračević, a festival predstaviti umjetnička ravnateljica Diana Nenadić i ravnateljica Centra za kulturu Trešnjevka te producentica DHF-a Ljiljana Perišić. Otvaranje će voditi glumci Sanja Milardović i Petar Cvirn.

Nakon projekcije kratkog, nedavno restauriranog, dokumentarnog filma Splendid Isolation Petra Krelje, koji je svojevremeno bio i bunkeriran zbog registracije klasnih razlika u nominalno besklasnom društvu, slijedi Natjecateljski program 3 s filmovima Biciklisti Veljka Popovića (najbolji hrvatski film 28. Animafesta koji je upravo prikazan i u Annecyju), Brodovi i dalje ne pristaju Ivana Ramljaka (hommage Mihovilu Pansiniju iz kamere najuspješnijeg autora selekcije 27. DHF-a), Dragi susjedi Nebojše Slijepčevića (film afirmiranog dokumentarista o migrantima i njihovim susjedima u jednom zagrebačkom naselju), Kraljica Martine Marasović (igrani film u kojem Hrvojka Begović tumači obiteljsku ženu raščaranog svjetonazora), Kojoti – nova riječ Dalibora Barić (spot za pjesmu popularnog sastava u režiji jednog od vodećih hrvatskih eksperimentalista) i Televizija budućnosti Ivan-Gorana Viteza (metareklama poznatog redatelja sa slavnim TV licima poput Đele Hadžiselimovića, Olivera Mlakara, Gorana Milića, Milana Sijerkovića, Zorana Vakule i Tarika Filipovića). Od 23 sata uzvanici i posjetitelji nastavit će druženje u Pop Up Summer Gardenu uz koncert skupine Bolji život Vjekoslava Tkalca.

Nakon što su jučer, u sklopu Design Districta u dvorištu Stare vojne bolnice, prikazani prvi filmovi 27. DHF-a, danas će uoči otvaranja krenuti i natjecateljski programi u Kinu Tuškanac. U 17 sati u Natjecateljskom programu 1 prikazuju se dokumentarni film Jana Geberta U slučaju rata – slovačka studija slučaja o rastu neofašizma u srednjoj Europi pod krinkom građanskog udruživanja – i igrani Frankfurt, glavni grad Njemačke Bojana Radanovića – glumački snažna, obiteljsko-dramska međuigra Ksenije Marinković i Anje Matković na pozadini suvremenog hrvatskog socioekonomskog stanja.

Natjecateljski program 2 od 19 sati donosi eliptičan i dinamičan film Gdje se vrabac skriva kad je hladno Denisa Lepura i Marka Stanića, pun miješanja stvarnosti i zamišljaja u prikazu unutarnjeg života mladića suočenog sa strahovima, frustracijama i izazovima odrastanja, kao i s odsutnošću figure oca. U filmu igraju Nikola Baće, Kaja Šišmanović, Judita Franković, Bobo Jelčić i Živko Anočić. U istoj je konkurenciji i Buffet Željezara Gorana Devića – posttranzicijsko ogledalo stvarnosti prelomljeno kroz vlasnike i posjetitelje kafića na sisačkom autobusnom kolodvoru. U namjenskoj ponudi ovoga programa, uz još jedan spot Dalibora Barića za pjesmu Ljubav u kvaru grupe Kojoti, nalazi se i intrigantna igrana promidžbena poruka Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga pod naslovom Zid, koja u režiji Igora Husaka pomalo podsjeća na domaću varijantu filma Sam u kući.