ULIČNI UMJETNIK UDAHNUO ŽIVOT NAPUŠTENOJ MAROKANSKOJ CRKVI

Kreativne ideje uličnih umjetnika mijenjaju identitet grada i njegovih građevina. O tome svjedoči i  napuštena crkva u gradu Youssoufia, djelo španjolskog uličnog umjetnika Okude San Miguela. Kroz  živopisni projekt pod nazivom 11 Mirages to the Freedom, Okuda San Miguel vratio je u život marokansku građevinu koja je do njegovog dolaska  bila neprepoznatljiva i napuštena. Pokrivao je fasadu šarolikih likovima i životinjama svih vrsta, prenoseći radosne vibracije.  

Okuda San Miguel diplomirao je likovnu umjetnost u Madridu.  Njegov jedinstveni ikonografski jezik raznobojnih geometrijskih struktura i uzoraka na ulicama, željeznicama i napuštenim tvornicama širom svijeta učinili su ga jednim od svjetski najprepoznatljivijih uličnih umjetnika današnjice. Paralelno sa svojim radom na otvorenom, Okuda je 2009. pokrenuo vlastitu studijsku praksu, a njegova likovna umjetnost izložena je u galerijama Indije, Mozambika, Sjedinjenih Država, Japana, Čilea, Brazila, Perua, Južne Afrike, Meksika i diljem europskog kontinenta. 

U svom radu spaja organske oblike, tijela bez identiteta, likove životinja i simbole koji potiču refleksiju u umjetničkim djelima koja bi se mogla kategorizirati kao pop surrealizam s jasnom oznakom uličnih oblika. Njegova djela često postavljaju pitanja o egzistencijalizmu, svemiru, beskonačnosti, smislu života i proturječnosti lažne slobode kapitalizma, pokazujući sukob između modernizma i naših korijena.  

Umjetnikov prepoznatljiv stil geometrijskih harmonija potaknut intenzivnim bojama, djeluje kao da je iz paralelnog svemira. Njegovi murali i ulične skulpture mogu se naći u parkovima i trgovima u gradovima širom svijeta. Okudin mješoviti pristup medijima ističe njegovu nezasitnu žeđ za stvaranjem i višestruke likovne sposobnosti koje su neke od građevina pretvorile u nove ikone suvremene umjetnosti. 

Foto: © Ink and Movement Gallery Madrid

Ostavi komentar