PRVI HOTEL U SVEMIRU OTVARA SE 2022. GODINE

Ljetne terase, plaže i zalasci sunca više nisu dovoljni za idealan godišnji odmor. Postoji interes za drugom vrstom ljetnog odmora, pa bi plaže uskoro moglo zamijeniti ljetovanje u zraku. Tvrtka Orion Span sa sjedištem u Houstonu (SAD) nada se lansiranju “prvog luksuznog hotela u svemiru”,  a već 2022. godine hotel bi trebao primati svoje prve goste. Svemirski hotel će imati kapacitet za četiri gosta i dva člana posade. Ako se svi planovi ostvare prema očekivanjima investitora, najbogatiji turisti će imati novu orbitalnu destinaciju u roku od nekoliko godina.  

Pokretanjem pristupačnog orbitalnog turizma, tvrtka Orion Span želi privući što više interesenata u otkrivanje beskonačnog svemira. Naravno, “povoljno” i ‘‘pristupačno’‘ je relativan pojam, jer 12-dnevni boravak u Hotelu Aurora mogao bi koštati od 9,5 milijuna dolara. Istina, daleko je manje od onoga što su orbitalni turisti platili u prošlosti. Od 2001. do 2009. godine, odrađeno je osam putovanja prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), pri čemu je svaki put procijenjena cijena putovanja od 20 do 40 milijuna dolara.  

Neki od vodećih inženjerskih stručnjaka uključenih u izgradnju prostornog hotela Aurora Station pomogli su dizajnirati Međunarodnu svemirsku postaju. Orion Span nije jedina tvrtka koja slijedi ovaj put. Tvrtke Axiom Space i Bigelow Aerospace, također nastoje pokrenuti komercijalne svemirske postaje u niskoj orbiti Zemlji u narednim godinama kako bi zadovoljili očekivane potrebe turista, istraživača i privatne industrije. Nije prikladno za svačiji džep, ali će se sigurno pronaći ljudi koji će uložiti novac u ovakvo iskustvo.