10. ORGAN VIDA- SUVREMENA FOTOGRAFIJA NA 17 ZAGREBAČKIH LOKACIJA

Zagreb je već 10 godina domaćin najboljih suvremenih fotografskih projekata iz cijeloga svijeta. Ono što je započelo kao mali projekt nekolicine fotografskih entuzijasta, danas je jedan od najcjenjenijih festivala suvremene fotografije u Europi. Ovogodišnje jubilarno izdanje međunarodnog festivala fotografije Organ Vida održat će se od 10. do 16. rujna u Zagrebu na 17 lokacija. Tema festivala i glavne izložbe na kojoj će se predstaviti 20 umjetnica iz cijelog svijeta pod naslovom ‘Uključene, aktivne, svjesne’ u potpunosti je posvećena ženskim perspektivama. 

17 LOKACIJA-17 IZLOŽBI-101 UMJETNIK/CA

Cijenjene radove 101 umjetnika/ca javnosti će biti predstavljeni na 17 izložbi sve do 30.rujna. Osim glavne izložbe koja će se održati u MSU Zagreb, ovogodišnju temu odlično predstavljaju još tri izložbe ‘Budnost, borba, ponos- kroz njezine oči’ koja okuplja 13 međunarodnih umjetnica koje kroz fotografiju propituju kulturne izričaje i pitanja o obitelji, identitetu, seksualnosti, rodnim ulogama te politici ženskog pogleda. Američka fotografkinja Nina Berman premijerno će predstaviti svoj rad ‘Autobiografija gospođice Wish’ , a  španjolska novinarka i fotografkinja Laie Abril projekt ‘Povijest mizoginije, 1.poglavlje: o pobačaju’. Nakon premijernog predstavljanja izložbe na najvećem svjetskom festivalu fotografije Les Rencontres d’Arles u Francuskoj i gostovanja u Irskoj uoči povijesnog referenduma, povijesni pregled pristupa pobačaju kroz fotografski objektiv Laie Abril dolazi i u Hrvatsku.

KONFERENCIJA O SUVREMENOJ FOTOGRAFIJI

Važan dio Organa Vida svakako je konferencija pod nazivom Ženske perspektive-konferencija o suvremenoj fotografiji koja će se održati 14.09. u kinu Europa. Suradnjom koja je ostvarena između kustosica Barbare Gregov i Lee Vene, ovogodišnja konferencija će se razlikovati od svojih dosadašnjih izdanja. Tri tematska panela bit će organizirana kroz razgovor s umjetnicama, kustosicama i teoretičarkama koje u prvi plan stavljaju ženske perspektive i naglašavaju njihovu specifičnu ulogu.

PROJEKT PARALLEL I REFEST

Organ Vida parner je EU projekta koji će biti predstavljeni na ovogodišnjem festivalu. Radi se o projektu Parallel, prvoj ikad osnovanoj platformi za suvremenu fotografiju i kustoske prakse u Europi. Cilj platforme je provedba godišnjih mentorskih ciklusa za fotografe/kinje i kustose/ice, te prateće izložbe u partnerskim institucijama diljem Europe. Projekt PARALLEL realizira se u suradni s čak 18 partnera tijekom  narednih pet godina, a uključuju muzeje fotografije poput onih Finskoj i Belgiji, brojne galerije i festivale, te umjetnike i kustose iz prestižnih sveučilišta poput Goldsmithsa, Royal Collegea i Leidena.

Drugi projekt pod nazivom REFEST: Slike i riječi putevima izbjeglica, rezultirao je istoimenom izložbom nastalom u suradnji s partnerima i umjetnicima iz Hrvatske, Italije, Španjolske i BIH. Organizacijom rezidencijalnih boravaka, istraživanja umjetnika i produkcijom novih radova stvorena je platforma za raspravu o društvenim pitanjima i razvoj publike kroz fotografiju, ilustracije i pjesništvo.

POPRATNI PROGRAM ORGANA VIDA

Osim sjajnih izložbi, Organ Vida svake godine nudi i bogati popratni program festivala. Od četiri profesionalne radionice koje će se održavati tijekom festivala, dvije su namijenjene najmlađoj populaciji: radionica sa Snježanom Josipović ‘Fotogrami‘ i Lellom Kasumović ‘Cijanotipija’. Glazbeni program započinje već na samom otvorenju festivala na krovu MSU-a, nastavlja se u Hali V Tehničkog muzeja Nikola Tesla i završava na partyu zatvaranja festivala Organa Vida u A.K.C. Medika. 

Od filmskih projekcija svakako preporučujemo dokumentarne filmove “World Press Photo” i “Donna Haraway: Pripovijedanje za zemaljski opstanak”, koji će zaokružiti vizualni doživljaj ovogodišnjeg festivala. Važno je napomenuti kako nakon dugih 10 godina, Fotografska udruga Organ Vida napokon ima ured u samom centru Zagrebu. To je početak cjelogodišnjeg programa udruge kroz izložbe, promocije knjiga, predavanja i ostale zanimljive programe. 

 

10.Organ Vida odražava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Turističke zajednice Grada Zagreba, Goethe Instituta Kroatien, Austrijskog kulturnog instituta, Kreativne Europe i mnogih drugih. Ulaz na sve izložbe festivala je besplatan, a detaljan popis lokacija i program pogledajte na službenog stranici Organa Vida.

 

Foto: © PR Organ Vida