fbpx

MEĐUNARODNA PREMIJERA FILMA “TKO JE SMJESTIO KAKTUSIĆU?”

Drugo izdanje Secret Arts Cinema na samome kraju krije jedno veliko iznenađenje. Međunarodne premijere su uvijek znak prestiža na filmskoj sceni, a osobito kad se radi o filmu u kojem su autroski sudjelovali i hrvatski filmaši. Film kojim je Secret Arts Cinema zaključuje je dokumentarac ”Tko je smjestio Kakstusiću?”.

Glavni je protagonist filma svjetski prepoznat, kultni srpski strip crtač Aleksandar Zograf koji otkriva neobičan strip iz perioda Drugog svjetskog rata. Njegov je junak Kaktusić – mali kaktus zarobljen u tegli. Zaintrigiran tim pronalaskom, Zograf istražuje tajanstveni život autora Kaktusića – nedovoljno poznatog umjetnika Veljka Kockara. Riječ je o pothvatu kojim je Zograf saznao da crtež doslovce može biti važniji od života. 

Veljko Kockar je bio mladi umjetnik koji se služio svojim crtačkim talentom i stripovskim umijećem u pogrešno vrijeme i sasvim sigurno na pogrešnom mjestu. Pogrešnom jer karikatura i slobodna misao rijetko kada postoje u ispravnom vremenu i prostoru. To nam je nedavno iznova potvrdila tragedija u Charlie Hebdou, baš kao i redovne vijesti o otkazima karikaturistima po cijelome svijetu: Tihomir Lovrić (Slobodna Dalmacija), Dušan Petričić (Politika), Dieter Hanitzsch (Sueddeutsche Zeitung), Avi Katz (Jerusalem Report), Rob Rogers (Pittsburgh Post-Gazette)… 

Tko je smjestio Kaktusiću redatelja Đorđa Markovića hrvatska je manjinska koprodukcija Nukleus Filma podržana od strane Kreativne Europe što je i posve logično jer je riječ o kreativnom dokumentarcu u kojem se savršeno nadopunjuju strip, dilm i animacija. Film “Tko je smjestio Kaktusiću?” na Secret Arts Cinea ima ekskluzivnu hrvatsku premijeru- u svakom gradu samo jedno prikazivanje! Prvo će ga imati priliku pogledati zagrebačka publika 7. studenog u Kaptol Boutique Cinema, potom riječka 19. studenog u Art-Kinu Croatia, a onda i splitska 5.prosinca u Kinoteci Zlatna vrata.

Secret Arts Cinema je filmski tematski program u produkciji Pari Pikule. Od 15. listopada do 5.prosinca organizira niz iznimno zanimljivih projekcija u tri hrvatska grada. Osigurajte svoje ulaznice na blagajnama kina Kinoteke Zlatna vrata Split ili on line  Art-kino Rijeka i Kaptol Cinema Boutique.