POČINJE 16. IZDANJE ZAGREB FILM FESTIVALA

Novo izdanje Zagreb Film Festivala održavat će se tijekom 8 dana u Zagrebu: od 11. do 18. studenog u kinima Europa i Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, F22 – Novoj akademijskoj sceni, dvorani Müller kina Europa, Narodnom sveučilištu Dubrava i Kulturnom centru Travno, a od 15. do 18. studenog izbor filmova sa 16. ZFF-a stiže u još 15 hrvatskih gradova. 

Glavni program 16. ZFF-a predstavlja 12 novih autora i njihove prve ili druge filmove, a njih 11 natječe se za glavnu festivalsku nagradu Zlatna kolica. Filmovi sa svih strana svijeta, od Italije i Islanda do Tajlanda i Perua, jezikom filma kroz osobne priče progovaraju o vrućim temama – svjetskoj izbjegličkoj krizi, regrutima ISIS-a, silovanju, položaju žena u društvu i odlasku mladih u bolju budućnost.

Radnja filma Dragi sine tuniškog redatelja Mohameda Ben Attie prati agoniju jednog oca, sasvim prosječnog urbanog Tunižanina nakon što mu se sin, student pridruži redovima ISIS-a. Tunis je zemlja s najvećim brojem islamističkih regruta po glavi stanovnika, a redatelja je prvenstveno zanimalo kako njihov odlazak utječe na njihove obitelji. Film nosi koproducentski potpis braće Dardenne, a prikazan je, između ostalog, u programu 15 dana autora u Cannesu. Divljina, debitantsko ostvarenje američkog indie glumca Paula Danoa(Mala Miss Amerike – ZFF 2006., Bit će krvi, Okja), istovremeno film odrastanja i feministički film, donosi priču o razvodu braka iz perspektive 14-godišnjaka. U ovoj inteligentnoj i suptilnoj drami o rastakanju američkog sna 1960-ih Dano sjajno režira najbolje glumce svoje generacije (Carey Mulligan i Jake Gyllenhaal).

Junakinja dirljive brazilske drame Voljeni u režiji Gustava Pizzija suočava se sa „sindromom praznog gnijezda“ nakon što joj najstariji sin najavi odlazak na drugi kontinent, dok se Sve je dobro, diplomski film njemačke redateljice Eve Trobisch, nagrađen kao najbolji debitantski film u Locarnu,  bavi čestim problemom neprijavljivanja silovanja. Protagonistica, iako snažna žena, odlučuje se na šutnju sve dok posljedice te njene odluke ne postanu neizdržive. U uvrnutoj islandskoj akcijskoj komediji Halla ide u rat Benedikta Erlingssona (O konjima i ljudima – ZFF 2014.), junakinja mora odabrati između ekoterorizma i majčinstva.

Dva vizualno raskošna filma stižu iz peruanske i tajlandske kinematografije. Retablogledatelje vodi u religioznu seosku zajednicu u Andama, a prati oca i sina čiji se odnos komplicira nakon šokantnog obrata u stilu Planine Brokeback. Redatelj Alvaro Delgado-Aparicio L. nagrađen je kao najbolji debitant (Teddy) na ovogodišnjem Berlinaleu. Manta Rayu režiji Phuttiphonga Aroonphenga nagrađen kao najbolji film sekcije Horizonti Venecijanskog festivala, slojevita je priča s motivom krađe identiteta koja ukazuje na sudbinu Rohindža, jedne od najprogonjenijih etničkih manjina na svijetu.

ZFF ni ove godine neće proteći bez dugoočekivanih premijera hrvatskih filmova i manjinskih koprodukcija. Nastavak međunarodne karijere Tihane Lazović pozdravljamo u filmu Kao da je moj sin talijanske redateljice Costanze Quatriglio, temeljen na istinitim događajima. Sam samcat Bobe Jelčića film je o ocu (Rakan Rushaidat) koji zbog želje da viđa kćer završava u labirintu hrvatske socijalne službe, a Teret Ognjena Glavonića u priči o vozaču kamiona koji prevozi tajanstveni teret progovara o zataškavanju ratnih zločina u Srbiji za vrijeme Miloševićeva režima. Scenarij se temelji na istinitoj priči, a razvijan je 2013. god. na ZFF-ovoj radionici Moj prvi scenarij. Premijerno je prikazan u canneskom programu 15 dana autora, a Leon Lučev osvojio je Srce Sarajeva za najboljeg glumca.

U glavni program uvrštene su i dvije romantične komedije: Stari momci s Alexom Lawtherom (Igra oponašanja, The End of the F***ing World) svidjet će se ljubiteljima poetike Wesa Andersona, a u filmu Sidro i nada Carlosa Marquesa-Marceta (10 000 km – ZFF 2015.), koji se prikazuje izvan konkurencije gledamo Oonu i Geraldinu Chaplin.“

Kratkometražni natjecateljski program donosi 10 filmova, a među njima je debitantski film Dah sarajevskog glumca Ermina Brava (Grbavica, Muškarci ne plaču – ZFF 2017.), koji je nagrađen Srcem Sarajeva. Među deset filmova koji se natječu za Zlatna kolica i u nacionalnom natjecateljskom programu Kockice gledamo Trešnje, novi film naše istaknute montažerke i redateljice Dubravke Turić (Belladonna) i debitantski film Leona Lučeva Malo se sjećam toga dana.

Osim u Glavnom programu ZFF-a nagrade se dodjeljuju u natjecateljskim programima PLUS i Ponovno s nama, a uz stalne i popularne programe Velikih 5Dani LUX filmaMoj prvi film iBibijada, ove godine ZFF predstavlja dva nova. Kino u kinu posveta je čarobnom ritualu zajedničkog gledanja filmova, a navest će gledatelje da se zapitaju što je film bez kinodvorane i što je festival bez zajednice koja dijeli filmske trenutke, dok Tajkuni: Jučer, danas, sutra donosi filmske priče o bogatim moćnicima i novopečenim bogatašima.

Kao i dosad dio programa i zeefefovske atmosfere osjetit će se i van Zagreba – ali ove godine u najvećem broju gradova. U sklopu programa ZFF putuje od 15. do 18. studenog dio programa bit će prikazan u 15 hrvatskih gradova i dva dječja sela – SOS Dječjem selu Ladimirevci i SOS Dječjem selu Lekenik. Osim toga, odabrani naslovi glavnog programa i programa za najmlađe Bibijada stižu i u zagrebačke kvartove Dubrava i Travno.