OTVORENA 50. REVIJA HRVATSKOG FILMSKOG STVARALAŠTVA

Jučer je u Kinu Tuškanac otvorena 50. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva performansom i dodjelom nagrade UNICA-e. Revija je započela projekcijama službenog natjecateljskog programa i performansom ‘Dezintegracija filmske trake unutar magnetske petlje’ kojeg su izveli Davor Sanvincenti i Miodrag Gladović 

Dodijeljena je i nagrada UNICA-e filmu Heidlerov krug. Jedna od mogućih priča o boga tom i sadržajnom životu i djelu Krunoslava Heidlera je dokumentarni film Heidlerov krug, snimljen prošle godine, uglavnom na lokacijama u Bosni i Hercegovini, a posvećen njegovim danima djetinjstva i rane mladosti, od rođenja i odrastanja u Vitezu do dolaska u Zagreb i početka bavljenja filmom koji će punih pola stoljeća, i više, biti njegovim životnim opredjeljenjem. Djelo je snimila ekipa Federalne televizije Bosne i Hercegovine, po ideji Ivana Lovrenovića, a scenarij i režiju potpisuje Nedžad Begović.

Krunoslav Heidler je inicijator ili osnivač više od stotinu i dvadeset dječjih filmskih klubova i četrdesetak filmskih debatnih klubova odraslih, od 1963. godine i njegova osnutka tajnik Kino saveza Hrvatske, današnjeg Hrvatskog filmskog saveza, pokretač nekoliko festivala i filmskih biblioteka, suosnivač Ljetne filmske škole u Trakošćanu, danas Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić, 1967. godine osnivač i direktor FAS-a, u više navrata predsjednik Kinokluba Zagreb, selektor Festivala djeteta u Šibeniku, tajnik Društva filmski radnika Hrvatske, direktor Studija za crtani film Zagreb filma, snimatelj, montažer, glumac, producent i redatelj, vrsni i često nagrađivani fotograf, najčešće kaže da je organizacija njegovo životno zanimanje.

Žiriranje na Reviji je javno, a održat će se u 25. studenog u 14 sati u Kinu Tuškanac. Žiriranje se odvija prema pravilima međunarodne filmske organizacije UNICA-e.  Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza je završna godišnja priredba neprofesijskog filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj, a svake se godine održava u drugom gradu. Kino klub Zagreb ove godine slavi 90 godina postojanja pa je tim povodom domaćin Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva.