POČINJE STRESNO RAZDOBLJE ZA KUĆNE LJUBIMCE- KAKO IH PRIPREMITI ZA DOLAZAK BLAGDANA?

Razdoblje prije Božića ispunjeno je iščekivanjem najljepšeg djela godine. Početak slavlja i veselja, kućni ljubimci proživljavaju na potpuno drugačiji način. Budući da se njihova svakodnevica mijenja, neki vlasnici provode više vremena sa svojim mačkama i psima. S početkom korištenja pirotehnike, vlasnici plahih i  strašljivih životinja nalaze se pred posebnim izazovom. Dobro je znati sve informacije o zakonskim odredbama i korištenju pirotehnike u blagdansko vrijeme, kako bi mogli pomoći svom ljubimcu.

Psi imaju bolji sluh od ljudi, a osobito su osjetljivi na visoke frekvencije. Njihove reakcije na pucanj petardi, vatromet i grmljavinu odraz su pompofobije, odnosno straha od glasnih zvukova svih pirotehničkih naprava. U takvim situacijama psi se skrivaju ispod kreveta ili povlače u kuteve prostorija gdje se osjećaju sigurnije. Osim skrivanja, psi se mogu nekontrolirano tresti, cviljeti ili imate neku drugu ozbiljniju reakciju.  Kako bi vaše mačke i psi lakše prebrodili nadolazeće blagdane, pripremili smo nekoliko korisnih savjeta.

PREVENCIJA 

Ako još nemate iskustva s vatrometom i petardama, možete početi trenirati svog psa i smanjiti mu traumatično iskustvo. Kad čujete zvuk petarde, ponašajte se potpuno normalno. Ljubimcu skrenuti pažnju na druge stvari poput keksića, loptice te svakako nagradite dobro ponašanje. Najbolje se posavjetovati s iskusnim trenerima pasa i zatražiti individualan pristup. 
 

SKRETANJE PAŽNJE 

Kad započne blagdansko ludilo, okupirajte svog ljubimca igrom, maženjem i poslasticama.  Komunicirajte s njim, ali pritom budite smireni i opušteni. Bez obzira na vatromet i glasne zvukove pirotehničkih naprava, stvorite dojam kako je sve u najboljem redu. U prigušivanju vanjskih zvukova, može vam pomoći puštanje smirujuće glazbe ili pojačavanje zvuka na televizoru. 

PROSTOR ZA SKRIVANJE

Ako se vaš ljubimac voli zavući pod krevet, neka uvijek ima pristup tom mjestu. Dozvolite mu da se na svoj način nosi sa strahom i nikada ga ne kažnjavajte za takvu reakciju. Kažnjavanje i ljutnja stvaraju još veću paniku kod ljubimaca, a to je najmanje što im je u stresnom razdoblju potrebno. Tijekom šetnje pas uvijek mora biti na uzici, koju morate držati čvrsto i sigurno. Bilo kakav iznenadan zvuk može u njemu izazvati potrebu za bijeg, zato u blagdansko vrijeme budite jako oprezni. Izbjegavajte šetnju psa u vrijeme intenzivnije uporabe pirotehnike i budite mu potpora u svakom pogledu.

TUNDERSHIRT 

Tundershirt možete kupiti u petshopu ili na YouTubeu pronađite primjere kako vezati tkaninu oko svog ljubimca kako bi mu smanjili uznemirenost. Ne znači da će djelovati kod svih pasa, ali je metoda vrijedna pokušaja. Kaputić protiv anksioznosti stvaranjem konstantnog pritiska, ima smirujući učinak za pse. Može se koristiti u bilo kojoj situaciji koja izaziva anksioznost poput zvukova pirotehničkih sredstava, grmljavine, putovanja ili razdvajanja.
 

VETERINARSKI PRIPRAVCI 

U dogovoru s veterinarom možete izabrati pripravak na biljnoj bazi ili sedativ koji će pomoći smiriti vašeg ljubimca.  Prije posezanja za farmakološkim pripravcima, pokušajte umanjiti strah i tjeskobu životinje. Lijekovi uvijek trebaju biti zadnja opcija, zato svakako isprobajte sve prethodne metode.