BUKUREŠT- NETIPIČNA TURISTIČKA DESTINACIJA

Na popisu putovanja, mnogima se danas uglavnom nalaze zapadne destinacije, poznati
gradovi i države. No, postoje i zanimljiva turistička mjesta istočno od Hrvatske, pa se tako s
druge strane Srbije, nalazi Rumunjska i njen glavni grad Bukurešt. Rumunjska je najpoznatija
po svojim dvorcima među kojima se ističe dvorac Bran, ili poznatiji kao Drakulin dvorac.

PARIZ ISTOKA

Bukurešt se u prošlosti često nazivao „Pariz istoka“ ili „mali Pariz“ s obzirom na to da je građen po uzoru na sam Pariz. Zatim je uslijedilo razdoblje komunizma kada je arhitektura bila u skladu s režimom. Stoga je Bukurešt mješavina stilova, no danas se mnoge zgrade obnavljaju i moderniziraju tako da grad izgleda još bolje. Jedna od najpoznatijih građevina je zasigurno parlament Rumnjske, koji se smatra drugom najvećom političkom zgradom u svijetu.

Nadalje, građevina koja najviše podsjeća na Pariz je Luk pobjede koji je izgrađen kako bi se proslavila pobjeda u Prvom svjetskom ratu. Bukurešt također obilježavaju brojni vrtovi i parkovi među kojima su poznatiji Cişmigiu Gardens i Herăstrău park. Kao i svi veliki gradovi u današnje vrijeme, u Bukureštu ima također mnogo muzeja, no ističu se po tome što se mnogi nalaze na zanimljivim lokacijama, pa tako i u samom parlamentu.

HRANA I PIĆE

Što se hrane tiče, u Rumunjskoj možete vrlo jeftino jesti i piti. Uobičajeni ručak za jednu osobu
na mnogim mjestima možete pojesti za manje od 50 kuna. Kako je Rumunjska balkanska zemlja, naravno da mora imati i ćevape, samo kod njih se zovu „mici“. Restoran koji je najpoznatiji po ćevapima, u svom meniju ima ponudu od 70 grama ćevapa čija cijena iznosi oko 5, 50 kuna. Osim ćevapa, postoje razna tradicionalan rumunjska jela koja se mogu probati u mnogim restoranima. Što se tiče pića, ne manjka barova. Mnogi se čak ističu zbog svog načina pripremanja kave i svojih barista. Novost je zadnjih godina, da se otvaraju mjesta koja se ističu po degustiranju vina.

SIGURNOST

Jedna od predrasuda koja možda odbija turiste da odaberu Bukurešt za putovanje je dojam nesigurne zemlje. Uz istočne zemlje se nekako uvijek veže pojam da su nesigurne za putovanje, no to je za većinu potpuno netočno. Uzmimo u obzir samo činjenicu da je Rumunjska članica
Europske Unije već dugi niz godina što samo po sebi nalaže da mora zadovoljavati određene europske standarde, pa tako i one o sigurnosti. Prema raznim izvješćima, najveći problem s kojim se turisti mogu susresti su džeparoši, a to su česte opasnosti i u mnogim razvijenim gradovima.
Bukurešt se obilježava s niskom razinom ugroza sigurnosti, no mjere opreza koje morate poduzeti kod odlaska u stranu zemlju su uvijek jednake. Pripazite na hotel ili privatni smještaj gdje odsjedate, dio grada u kojem se krećete, a dokumente i novac uvijek držite na sigurnom mjestu. 

 

Foto: © Pixabay