ZEMLJA SRETNIH LJUDI NA SJEVERU EUROPE

Kad su u pitanju povijest i prirodne ljepte, Danska je sigurno jedna od najzanimljivijih država. Sastoji se od poluotoka Jylland i oko 444 otoka. Stanovnici Danske su sve do 11. stoljeća bili poznati kao Vikinzi koji su zajedno s ostalim skandinavskim narodima stvarali kolonije, ratovali i trgovali u svim dijelovima Europe. Povijest je manjoj mjeri prisutna i danas, te se očituje u brojnim kulturnim i povijesnim spomenicima, građevinama, muzejima, arhitekturi i ostalim znamenitostima.

PALAČA AMALIENBORG 

Kopenhagen je glavni i najveći grad ove skandinavske države. Značajan je zbog palače Amalienborg koja predstavlja najbolje djelo rokokoa na ovom području. Palača se sastoji od
četiri zgrade međusobno povezane trgom i danas je vjerni podsjetnik na dansko plemstvo. Posjetite palaču bilo kojeg dana u podne kada će izmjena straže dodatno začiniti duh prošlosti. Muzej koji se nalazi u jednoj od zgrada kraljevske palače prikazuje život danskog plemstva u povijesti i danas, stoga se svakako uputite prema palači kako biste se još više upoznali s tradicijom ovoga područja.

DVORAC ROSENBORG

Ipak, najveći muzej u državi je Nacionalna galerija Danske. Muzej nije namijenjen isključivo za starije osobe već ima prikladne radionice za djecu, sobu za crtanje te dječje izložbe. Danska se može pohvaliti i brojnim dvorcima od kojih je zasigurno najljepši Rosenborg. Prvotno je zbog prekrasnog prirodnog okruženja izgrađen kao ljetnikovac, a zatim je do 1838. godine služio kao stalno boravište kraljevske obitelji. Nakon tog vremena pretvoren je u povijesni muzej.

SKULPTURA MALE SIRENE

Operna kuća u Kopenhagenu jedna je od najmodernijih opernih kuća u svijetu. Nalazi se u
gradskoj luci na otoku Dokø. Svojim izgledom i dizajnom privlači lica zainteresiranih turista
osobito u večernjim satima kada osvjetljenje stvara poseban „štih“. Zasigurno najpoznatija znamenitost svim generacijama u Kopenhagenu je skulptura Male sirene koju je izgradio Carl Jacobsen prema bajci najpoznatijeg svjetskog slavnog danskog  pisca bajki, Hansa Christiana Andersena. Mala sirena nalazi na području gradske luke odakle vjerno dočekuje turiste te ih ispraćuje na sljedeću destinaciju.

ZABAVNI PARK TIVOLI

Nakon razgledavanja ovog dijela grada vratite se u centar te prošećite ulicom Stroget koja
predstavlja najdužu europsku pješačku zonu. Na trgu nalazi se i impozantna gradska
vijećnica sa skrivenim vrtom unutar njezinih odaja. Za one najmlađe, ali i sve pojedince
željne adrenalina, preporučujemo da posjete poznati zabavni park Tivoli koji će zasigurno
utažiti vašu žeđ za adrenalinom.

MOST ØRESUND

Danska se može pohvaliti najdužim mostom na svijetu koji prelazi neku državnu granicu.
Riječ je o mostu Øresund koji zapravo nije običan most, nego most koji nestaje u moru i
pretvara se u tunel kako bi povezao Dansku i Švedsku. Tijekom boravka u Danskoj ovu jedinstvenu atrakciju nikako nemojte propustiti. Podmorski tunel je projekt arhitekta Georg K.S. duljine 16 kilometara, a informacije o cijeni karte možete dobiti na službenoj stranici mosta The Øresund Bridge

U Danskoj obratite pozornost na prekrasne i živopisne ulice s međusobno
spojenim kućama različitih boja. Primijetit ćete i jedinstvene primjerke brodova koji su još
uvijek u funkciji. Danska obiluje i brojnim parkovima i botaničkim vrtovima, stoga tijekom
putovanja u ljetnim mjesecima spas od sunca potražite upravo u sjenama visokog raslinja i drveća.

Foto: © Pixabay