VELEGRAD U KOJEM SE SUSREĆU ISTOK I ZAPAD

Najveći turski grad svoju popularnost može zahvaliti brojnim turskim serijama koje se
posljednjih godina prikazuju na malim ekranima. Kroz zanimljive scenarije i  mjesta snimanja, ljudi su dobili uvid u prelijepi grad koji spaja Europu i Aziju. Iako je Istanbul povijesno poznat, do unazad nekoliko godina nije postojalo toliko zanimanje hrvatskih turista. Danas turističke agencije u Hrvatskoj uvijek nude Istanbul, a Hrvati rado putuju u ovu jedinstvenu destinaciju. Ponude su relativno jeftinije od zapadnih gradova, a ako se putuje u privatnom aranžmanu, put se može organizirati i povoljnije.

To se osobito odnosi na periode u godini kada možete uhvatiti popuste na avionske karte. Turkish Airlines trenutno ima u ponudi povratne karte Zagreb- Istanbul po cijeni od 139 eura. Akcija traje do 31. siječnja, a putovati se može od 12. siječnja do 29. svibnja 2019.  Dok se većina zemalja može posjetiti uz posjedovanje osobne iskaznice, za Tursku je potrebna viza i putovnica. Viza se aplicira putem službene stranice e-Visa i za nju ćete morati izdvojiti 20 dolara. Potrebna su samo tri koraka i spremni ste za put u Tursku. Osim vize, uvjet je da putovnica bude važeća barem šest mjeseci od ulaska u zemlju. 

FASCINANTNA ARHITEKTURA

Potrebno je više od jednog članka da bi opisali sve znamenitosti i kulturne spomenike Istanbula. Njihova brojnost, važnost i ljepota teško se može opisati u nekoliko rečenica. Sve što vidite i doživite u Istanbulu, drugačije je od onog što ste navikli viđati na Zapadu. Istanbul je grad koji se ističe po najviše džamija u cijeloj Turskoj. To je lako primijetiti, jer ćete na svakih nekoliko koraka naići na džamiju. Iako su većina manje građevine, ipak svojim oblikom i bizantskom arhitekturom privlače pažnju. Svakako treba istaknuti one najveće kao što je Aja Sofija, koja je danas službeno muzej. U prošlosti je dugi niz godina bila džamija, prije toga pravoslavna crkva, pa čak i katedrala.

Osim Aja Sofije, svakako vrijedi spomenuti Plavu džamiju kao i Sulejmanovu džamiju. Uz džamije je zanimljivo pogledati i najpoznatiju palaču Istanbula, pogotovo kada pomislite da hodate istim prostorom kojim su hodali veliki povijesni vladari. Govorimo o palači Topkapi, a o njenoj veličini vam dovoljno govori činjenica da vam je potrebno nekoliko sati da ju obiđete. No, to je samo nekoliko navedenih znamenitosti. Brojni lokalci kao i turističke agencije preporučuju da se uzme najmanje pet do sedam dana kako bi se obišao što veći dio Istanbula.

BOJE I OKUSI

Ono što također iznenađuje je raspon boja i okusa koji se u Istanbulu mogu doživjeti. Što se
tiče boja, one posebno do izražaja dolaze na poznatim istanbulskim tržnicama. Kapalı Çarşı
ili Veliki Bazar je mjesto na kojem možete naći što god poželite. Od robe, hrane, nakita, suvenira raznih potrepština do zlata. Slično kao i kod palače Topkapi, na zanimljivosti pridodaje činjenica da tržnica postoji od 15. stoljeća te su se na njoj odvijale brojne povijesne trgovinske razmjene. Osim toga, ovdje možete isprobati svoje pregovaračke sposobnost. Na Velikom Bazaru od vas se očekuje da se cjenkate za stvari koje želite kupiti, čak je normalno i bezobrazno spustiti cijenu.

Ako pak volite neobične okuse, onda je definitivno vrijedno posjetiti Egipatski bazar ili tržnicu okusa. Od tradicionalne turske hrane, preporučuje se isprobati originalni kebab. Osim kebaba, Turci su poznati i po svojim baklavama raznih vrsta, ali i po svom tradicionalnom jogurtu pod nazivom Ayran. Možda malo manje poznati specijalitet kojeg u Hrvatskoj nema je punjeni krumpir. Ovaj specijalitet je zapravo pečeni krumpir premazan maslacem uz dodatak sira i ostalim prilozima po želji.

ZALAZAK SUNCA

Osim raznih znamenitosti i specifične hrane, Istanbul ima još nešto posebno. Brojni vodiči i
putopisci preporučuju doživjeti zalazak sunca na nekoliko mjesta u Istanbulu. Među prvima se svakako ističe vožnja brodom na Bosporu pri čemu imate pogled na cijeli grad, a i svakako je zanimljivo nalaziti se između dva kontinenta. Nadalje, ističe se i Galata toranj s kojeg se pruža panoramski pogled na grad obasjan zalazećim suncem. Dok treća opcija može biti jedan od brojnih kafića na krovovima zgrada ili pak uz obalu Bospora uz lagano ispijanje čaja. 

Foto: © Pixabay