GIRL POWER NA SEDMOM IZDANJU VRTLARENJA

Uglavnom nemamo priliku upoznati ljude koji stoje iza filmova, izložbi, kazališnih predstava, plesnih koreografija i drugi kreativnih projekata. Na Vrtlarenju možete upoznati kreativce i kulturnjake kao osobe koje, uz svoje profesije, imaju i hobije, strasti, kućne ljubimce, omiljena mjesta za izlaske, omiljenu vrstu glazbe, hrane, zabave… Okupljanje je jednom mjesečno u Grif Baru Zagreb, svaki put s novom temom druženja, a očekuju vas razgovori s umjetnicima, projekcije, edukativna predavanja i radionice za djecu i odrasle, pop-up izložbe, glazbene, plesne i scenske produkcije i još mnogo zanimljivih događanja.

Tema siječanjskog izdanja Vrtlarenja je Girl Power! Kako je raditi, stvarati i opstati u pretežno muško dominantnom svijetu kreativnosti i businessa ispričat će nam kiparica i umjetnička savjetnica na dva fakulteta Margareta Lekić, glazbena producentica, selektorica i kritičarka Nina Čalopek te filmska i tv režiserka, tehnološka inovatorica i ekološka aktivistica Nikolina Vučković. Ove tri izuzetno svestrane žene reći će nam i pokazati kako, kada se na nešto namjerite, a posebno na ono što volite i u što vjerujete, možete ostvariti ama baš sve!

Nikolina Vučković je filmska i tv režiserka, tehnološka inovatorica i ekološka aktivistica. Radila je kao script supervsor Game of Thronesa od sezone 4. za snimanje u RH. Pobjednica je ZG
Connecta 2018. sa svojim inovacijskim projektom Wingo stol s integriranim grijanjem u svom
postolju kao i bezicnim punjenjem za mobitele u svom gornjem dijelu, kreatorica je Spirits Forest
novog modela groblja koji je idealno rješenje za velike gradove i zapravo je spoj
park šume i groblja. Izabrana je za poduzetnicu i inovatoricu 2018. godine od strane USA State Department fellow njihovog programa WorldChicago i jednu od 250 najutjecajnijih žena iz cijelog svijeta u IT od strane Booking.com povodom konferencije TECH Playmaker Conference u Londonu u ožujku 2018.

Margareta Lekić rođena je 1982. godine. Diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih
umjetnosti u Zagrebu gdje je trenutno na poslijediplomskom doktorskom studiju.
Umjetnički je suradnik na Akademiji za umjetnost i kulturu i na Građevinskom i
arhitektonskom fakultetu u Osijeku. U svojoj umjetničkoj praksi integrira skulpturu, instalacije, performans i video da bih komentirala međuodnos ljudi kao socijalnih bića, okružja u kojem se nalaze i njihovog odnosa spram umjetnosti. 

Nina Čalopek rođena je na 1. April 1983. godine. Na suvremenoj glazbenoj sceni radi kao
kulturna djelatnica od 2006., prije svega kao organizatorica, producentica i selektorica
(festival Muzicki biennale Zagreb, Cantus Ansambl, Osorske glazbene veceri i dr.), a osim
toga aktivno i jako voljno se bavi i glazbenom kritikom. 

Girl Power ovog puta predstavlja vizual kiparice Ide Blažičko koja se u potpunosti uklapa u zadanu temu. Naime, njezina djela osvajaju javne prostore čak i u dalekoj Kini. Ida Blažičko mlada je kiparica koja je već nekoliko puta sudjelovala na projektima realizacije javnih spomenika u Kini, a jedan od njih možete vidjeti na vizualu siječanjskog Vrtlarenja. Jedan njezin rad dio je prestižne izložbe nacionalne selekcije hrvatske keramike u Irskoj. Status doktoranta stekla je na Kineskoj umjetničkoj akademiji, ali i na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Živi i radi na relaciji Hangzhou and Zagreb. 

Pratite Vrtlarenje na Facebooku i Instagramu, a poslušati ga možete i na Radiju Student (100,5 MHz) svaku predzadnju nedjelju u mjesecu, u 19 sati.