ROMANTIČNE KOMEDIJE- JE LI NAS HOLLYWOOD NAUČIO LJUBAVI?

Slučajni susret u kafiću, razmjena pogleda u prepunom klubu, prijatelji koji u zadnji tren
shvate da su srodne duše – holivudske romantične komedije prepune su takvih scenarija. No,
imali u tome istine?

KRATKA POVIJEST ŽANRA

Iako su se romantika i ljubavni aspekt prožimali kroz filmove od njihovih početaka (epski
filmovi poput Prohujalo s vihorom ili Kleopatra) romantična komedija kao samostalni žanr
dobiva vjetar u leđa krajem 80-ih godina prošlog stoljeća. Filmovi poput ‘Kad je Harry sreo
Sally’ i ‘Reci bilo što’ utrli su put romantičnim komedijama u mainstream. S devedesetima dolaze filmovi koji su danas sinonim za romantične komedije, pa možemo reći da su postavili pravila kako snimiti uspješan žanrovski film.

Istaknuli su se ‘Romansa u Seattleu’, ‘Zgodna žena’, ‘Imaš poruku’, ‘Četiri vjenčanja i sprovod’, ‘Moj dečko se ženi’ i brojni drugi. Svaki od njih poseban je na svoj način, ali svi imaju zajedničke točke koje se dan danas koriste u takvim filmovima. S novim milenijem nastavlja se tradicija, no kako bi se izbjegli copy paste efekt, filmaši se trude izdvojiti svoj film od ostalih. Rezultat su filmovi poput ‘Dnevnik Bridget Jones’, ‘Zapravo ljubav’, ‘Kako se riješiti frajera u 10 dana’ i ‘(500) dana ljubavi’.

 

UMJETNOST IMITIRA STVARNOST ILI OBRNUTO?

Svi romantični filmovi imaju određeni je ne sais quoi koji ih čini tako slatkima. Neki ih vole javno dok su drugima grešni užitak. Ipak, njihovu privlačnost teško je zanemariti. Glavno pitanje je što ih čini tako privlačnima? Odgovor je dakako dobro upakirani američki klišej. Strastveni poljupci na kiši nakon svađe, grandiozne geste iskazivanja ljubavi i zaustavljanje aviona (ili vjenčanja!) u zadnjem trenutku. Ljubav na prvi pogled, udvaranje i neizostavni nesporazum koji nas uvodi u treći akt. Događa li se to doista u stvarnosti? Možemo odgovoriti potvrdno i negativno.

Filmske ljubavi počinju i završavaju prema unaprijed određenoj špranci. Par se upozna, zatim ide period udvaranja, nakon toga upoznavanje prijatelja i obitelji, prva svađa, prekid pa pomirenje. Neki će reći da se to u stvarnosti ne događa, no to ne možemo tvrditi sa sigurnošću. Ono što je jednom paru divno, drugom je nepojmljivo. Nekome treba trenutak da se zaljubi dok drugi provedu nekoliko mjeseci u razmatranju svoje odluke i odabira. Zaljubljivanje i prekidi u stvarnom životu razlikuju se od filmskih scenarija, a svaka stvarna ljubav nova je inspiracija za onu na ekranima.

 

ZABORAVITE NA FILMSKE LJUBAVI I PIŠITE VLASTITE SCENARIJE

Stvarnoj ljubavi ne pristaje niti jedan standardni kalup i to je najveća razlika između filmske i stvarne ljubavi. Svaki par piše svoju priču, a rad na takvom scenariju može potrajati cijeli život. Iako su sve češći spojevi i vjenčanja inspirirani romantičnim komedijama, ne umanjujte važnost prave ljubavi. U stvarnom životu glavnu uloge su već dodijeljene, a sve što znamo o ljubavi, dolazi od nas samih. Koliko god pokušavali, teško je zanemariti ulogu romantičnih komedija u našim ljubavnim životima. Ako ovog Valentinovog ne nađete ideju za savršeni spoj, odvojite 90-ak minuta svog vremena i inspirirajte se nekom od klasičnih romantičnih komedija. Klišeji postoje s razlogom, zar ne?

 

Foto: © Unsplash