KKZ DOVODI VISIONS DU RÉEL U ZAGREB

nedjelju, 2. lipnja u 19h u KKZ-u će se prikazati tri filma s ovogodišnjeg izdanja festivala Visions du Réel uz gostovanje Anigoni Papantoni, festivalske koordinatorice industrije. Na programu su tri filma iz festivalskog programa Opening scenes koji je posvećen kratkometražnim filmovima studenata/ica ili debitanata/ica. Njih 16 odabrano je za sudjelovanje u filmskom laboratoriju koji vode dvoje mentora uz čiju pomoć mladi filmaši/ce upoznaju međunarodnu filmsku industriju, distribuciju i stvaraju mrežu budućih suradnji.

Lits défaits (Libanon, 20’)  Davine Marie je dnevnički zapis autoričine potrage sa svojim ja prikazan kroz njenu spavaću sobu.

City of Children (Ujedinjeno Kraljevstvo, 16’)  Arantxe Hernández Barthe portretira svakodnevni život osiromašenog dijela sjeverne Engleske kroz život tinejdžera koji dane provode na ulici.

Dead Sea Dying (Njemačka, 30’)  Katharine Rabl i Rebecce Zehr je kaleidoskopska vizija mitskog Mrtvog mora u kojem autorice ponovno iščitavaju biblijsku povijest lokacije koja se pred našim očima pretvara u neobičnu distopiju.

Festival Visions du Réel  je većinom rezerviran za svjetske i međunarodne premijere, a nalazi se u biranom društvu Doc Alliancea, mreže koja okuplja sedam najznačajnijih europskih festivala dokumentarnog filma. Festival tijekom svojih devet dana, okupi čak 40-ak tisuća gledatelja i više od 1 200 profesionalaca u jednom od najznačajnijih Industry događanja u Europi. Ovogodišnje, 49. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Visions du Réel održalo se od 13. do 21. travnja u švicarskom gradiću Nyonu, nadomak Ženeve. Program se odvija na engleskom jeziku, a vodi ga Tena Trstenjak.