IZLOŽBA FOTOGRAFIJA BAJKOVITE KAPADOKIJE UMJETNICE ANDREE BERKOVIĆ

Ako ste oduvijek željeli posjetiti Kapadokiju, a još uvijek niste imali priliku, izložba fotografija ‘Jesen u Kapadokiji’ sigurno će biti odlična uvertira za putovanje. Nakon otvorenja izložbe 27.02. 2018 u Yunus Emre Institutu u Zagrebu, fotografije talentirane autorice Andree Berković, imale su malu turneju po Hrvatskoj. Od Siska, Slatine do Rijeke gdje se  7. lipnja 2019. u 19 sati u Organizacije Medžlisa Islamske zajednice Rijeka i Hrvatsko- turskog društva Rijeka ponovno otvara veličanstvena izložba ‘Jesen u Kapadokiji’. Prilikom otvaranja izložbe, autorica Andrea Berković održat će uvodno predavanje u kojem će govoriti o lokacijama na kojima su nastale fotografije, te ispričati emotivno putovanje kroz Tursku. 

Andrea Berković je umjetnica koja živi život punim plućima: putuje, istražuje i bilježi trenutke kroz fotografski objektiv. Osim ljubavi prema fotografiji, njezina privrženost Turskoj koju naziva svojim drugim domom, otvorila joj potpuno nove vidike. Tijekom studija turkologije, Andrea se zaljubila u ovu predivnu zemlju i od tada joj se uvijek iznova vraća. Više od 10 godina radi kao turistički vodič i prevoditelj, aktivno se bavi organizacijom kulturnih projekata, a jedan od najvažnijih je svakako ‘Tjedan turskog filma‘.

Zanimljiv krajolik i život u Kapadokiji, svestrana fotografkinja uspjela je vjerno prenijeti na živopisne fotografije koje govore o tajanstvenosti i povijesti ove Turske regije. Kapadokija nudi izvanredan i veličanstven banket prirodnih čuda elegantno ukrašenih radovima koje je stvorila ruka čovjeka, koja nadmašuje najdublju maštu. S jedinstvenim prirodnim obilježjima, koja pokazuju skladnu kombinaciju elemenata prirodnog i kulturnog krajolika, Kapadokija je šarmantni muzej na otvorenom i neviđeni primjer kulturne baštine čovječanstva, a pokriva provincije Aksaray, Nevşehir, Niğde, Kayseri i Kırşehir.

Za većinu ljudi Kapadokija su lokacije poput Uçhisara, Göreme, Avanos, Urgup, Derinkuyu, Kaymaklı i Ihlara, gradovi kojima su bili potrebni milijuni godina da bi se zemlja oblikovala u fantastične oblike. Bajkovit dimnjaci i gradovi pod zemljom, omotani su atmosferom koja se čini potpuno nezemaljskom. Kroz fotografije Andree Berković pripremite se za kratki izlet kroz regiju Kapadokija, gdje je Majka Priroda stvorila čuda koja izazivaju maštu i gdje su živi elementi povijesti, kulture, umjetnosti i društva blisko povezani. 

 
Foto: © Andrea Berković