PODRŽITE ŠVEDSKI BREND INTIMINA ZA BOLJU BUDUĆNOST SVIH ŽENA U SVIJETU

Tabui, stigmatizacija i ograničeni pristup higijenskim menstrualnim proizvodima, uništavaju mogućnosti obrazovanja, zdravlje i ukupni društveni status žena i djevojaka širom svijeta. Kao rezultat toga, milijuni žena i djevojaka ne mogu ostvariti svoj puni potencijal. Kako bi se podigla svijest o zabrinjavajućim podacima i higijenskim uvjetima u kojima žene diljem svijeta žive, svakog 28. svibnja obilježava se Svjetski dan Menstruacije

Cilj je stvoriti svijet u kojem svaka žena i djevojka ima pravo upravljati svojom menstruacijom na siguran i higijenski prihvatljiv način, bez ograničenja i srama. U 2018. godini, više od 300 organizacija diljem svijeta educiralo je oko 27 milijuna djevojaka u 134 zemlje. Planovi za 2019. govore o još većem odazivu organizacija koje žele doći do 40-tak milijuna djevojaka u diljem svijeta. 

Tema menstruacije ne smije biti tabu, već pravo svake od 800 milijuna žena u svijetu. Pravo na pristup odgovarajućim higijenskim proizvodima, rješavanje njihovih zdravstvenih problema, a u tome može pomoći korištenje menstrualne čašice. U borbi za bolju budućnost svih žena i djevojaka u svijetu, uključio se i švedski brend Intimina koji poziva na podršku i djelovanje.  

ŠTO JE MENSTRUALNA ČAŠICA?

Možda vam menstrualna čašica ne zvuči poznato, no ne radi se o izumu 21 stoljeća. Naime, menstrualne čašice postoje gotovo 100 godina, od 30-tih godina prošlog stoljeća. Zamijenili su ih higijenski ulošci i tamponi, no ovaj važan higijenski proizvod s vremenom je napredovao kako bi odgovarao svakoj ženi. Menstrualna čašica napravljena je od medicinskog silikona ili plastike koji je obično u obliku zvona ili u obliku diska (slično kao kontracepcijska dijafragma) i koristi se za prikupljanje menstrualne krvi.

Ima minimalni životni vijek od jedne godine, a može trajati i do deset godina, ako slijedite preporuke za čišćenje i održavanje koje svaki proizvođač navodi. Osim toga, ekološki i ekonomski su isplativiji od tampona i uložaka. Čišćenje je jednostavno,  samo sapun i voda, iako je prije i poslije svakog menstrualnog ciklusa prikladno sterilizirati ih u kipućoj vodi pet minuta. 

PODRŽITE ‘BLOODY GOOD PLEDGE’

Svaki put kad odaberete Intiminine proizvode, pomažete osnažiti druge djevojke i žene širom svijeta. Kupnjom samo jedne Intimina čašice, Intimina u vaše ime donira jednu čašicu ženama u svijetu kojima je ona neophodna. Time se zajedno s Intiminom borite menstrualne nejednakosti i podižete svijest o higijeni u danima menstruacije.

Iskoristite kod: PLEDGE4HER do 10. lipnja i pomozite ženama diljem svijeta. Kampanji su se pridružile organizacije za ljudska i ženska prava diljem svijeta poput Ellas lo bordan (Španjolska), I support the girls (SAD), The Hygiene Bank (Velika Britanija) i Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter (Hrvatska).

 

Foto: © Intimina