LUTKA ADELLINA POMAŽE DJECI DA BUDU ODGOVORNIJI, EMPATIČNIJI I KOMUNIKATIVNIJI

Lutke su oduvijek bile najbolji dječji prijatelji s kojima lako ostvaruju komunikaciju. Smatraju se jednom od najstarijih igračaka na svijetu, a značajne su za dječji razvoj jer utječu na maštu, percepciju, razumijevanje, pokret i govor (verbalni i neverbalni). Igrajući se s lutkom dijete iskazuje svoje mišljenje, stavove, strahove, želje, empatiju i privrženost.

Pored bogate ponude igračke u današnje vrijeme, teško je izdvojiti neku posebnu koju će djeca zavoljeti na prvi pogled. Čini se kako je kreativna ideja odgajateljice Adele Dobrić, uspjela upravo u toj misiji. Adela radi u vrtiću JU Obdanište „Travnik“, a sve što zna i voli raditi naučila je na Pedagoškom fakultetu u Sarajevu gdje je magistrirala pedagogiju. Najveću zahvalnost duguje prof. dr. Zore Marendić koja je “glavni krivac” za predanost poslu i maloj djeci.

“Predškolski odgoj i obrazovanje smatram veoma važnim za ukupni razvoj i napredak jedne osobe. I često kažem: ipak sve počinje od nas, odgajateljica. Postoji još jedan “glavni krivac“ za kreativnost i ljubav prema ovom zanimanju, a to je moja mama, danas odgajateljica u mirovini. Od nje sam naučila šivati na šivaćoj mašini i brojne druge ručne radove”- rekla je Adela Dobrić.

Ljubav prema ručnom radu i djeci ujedinila je u predivnu kreativnu priču u kojoj je nastala lutka Adellina. Početkom 2016. godine dizajnerica i odgajateljica osmislila je izgled lutke i dala joj ime Adellina, kao podsjetnik na vlastito djetinjstvo i nadimak kojim je i danas zovu bliske osobe. Već u svibnju 2016. godine obratila se Institutu za intelektualno vlasništvo BiH, te nakon više mjeseci provjere i ostalih administrativnih poslova, te znatnih financijskih sredstava koje je trebala izdvojiti, dobila certifikate za dizajn BAD16673 i  žig BAZ1619518.

Adellina je napravljena od 50 dijelova. Tijelo lutke je od flisa, a ispunjeno je silikonskim pahuljicama. Za izradu odjeće su korišteni prirodni materijali, vunica za kosu i filc za dekoraciju na haljini, cipelama, kapi ili šeširu. Cvijet je najčešća dekoracija na Adellini, iako po želji izrađuje i druge motive (maca, psić). Dizajnerica Adela lutku u potpunosti izrađuje sama svojim rukama. Oči su izrađene od Fimo mase, materijala sličnom plastelinu koji se peče u pećnici 30 minuta, te nakon hlađenja lijepi na lutkicu. Za krojenje dijelova tijela i odjeće, spajanje, punjenje svih dijelova i na kraju lijepljenje dijelova lica treba oko 10 sati efektivnog rada.

“Danas ne možemo, a da se ne dotaknemo poznate informatičke tehnologije, svih njenih prednosti i nedostataka, beskrajne upotrebe tableta, mobitela i gledanja djece u ekran. Djeca s kojom radim u vrtiću rijetko su uzimala lutke i igrala se s njima. A kada bi do toga i došlo, igrali su se “mama” – imitativnih igara – presvlačili lutke, hranili ih i nerijetko sjedili s lutkom u krilu i nekom igračkom koja ih je podsjećala na mobitel u ruci. I to su bile igre uloga ili imitativne igre, imitirali su nas odrasle.

Otuđenost jedni od drugih je bila vidljiva. Tako sam došla na ideju da napravim nešto za djecu što će ih pokrenuti na akciju, suradnju, komunikaciju i empatiju. Osmislila sam lutku koja je visine prosječnog četverogodišnjeg djeteta, i to nije bilo slučajno. Lutka je postala prijateljica s kojom su se djeca igrala ravnopravno i brinula o njoj kako se vodi briga o prijateljima”- otkrila nam je Adela.

Da igračka nije samo predmet nego ravnopravni sudionik odgoja koji djeci može biti od velike koristi, Adela je dokazala već kod prvog susreta s lutkom. Zbog Adelline se jelo i ono što se ne voli, spavalo u vlastitoj sobi, zajedno putovalo i činilo mnoge pozitivne stvari. Lutka je laka za nošenje i postavljanje u bilo koji položaj, a tvrdnju su potvrdili brojni zadovoljni kupci kojima je lutka centar svijeta. Prijateljica Adellina pomagala je djeci da postanu bolja i zrelija, te naučila važnim lekcijama prijateljstva. 

Lutke najčešće kupuju tetke, bake, kume i roditelji. Najviše vlasnika Adelline ima u Bosni i Hercegovini (Travniku, Sarajevu), Njemačkoj, Austriji, Švedskoj, Švicarskoj, Australiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, nešto manje u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Danas je lutka Adellina našla svoje mjesto u srcima mnogih djevojčica diljem svijeta, a za dječake je dizajnirana lutka muškog spola lutka Adellino. Adela Dobrić uvrštena je u 10 najinovativnijih nastavnica 2018. godine koji potpisuje COI Step by Step u BiH.

“Lutka na fotografiji izgleda primamljivo, ali kada je vidite uživo i primite u ruke- to je nešto sasvim drugo. Jednostavno ostanete očarani! Odrasli često naruče lutku za sebe kao podsjetnik na svoje djetinjstvo i igru s lutkama napravljenih od tkanine. To me zaista raduje jer se i sama rado sjećam svoj lijepog djetinjstva i igre s lutkama koje mi je mama izrađivala”- priznala je.

Adellina nas podsjeća da uvijek treba čuvati dijete u sebi, kao i razvijati svoju kreativnost, ideje i talente. Nikada ne znate kamo će vas to odnijeti i kako možete promijeniti svoj život, kao i život osoba koje će uživati u vašim kreativnim rukotvorinama.

“Izradom igračaka za djecu dajete poruku djeci da vam je stalo do njih, da im poklanjate svoje ideje, misli, vrijeme, svoju sreću i radost stvaranja. Svaki ručni rad u sebi ima utkan dio osobe koja ga je radila. I to je vrijednost izrade bilo kojeg predmeta”- zaključila je Adela Dobrić.

Prva brendirana lutka u BIH može se naručiti na službenoj web stranici www.adellina.ba, Facebook stranici AdellinaArt ili profila Adellina Art. Sve informacije možete dobiti na kontakt telefon: 00 387 61 535 305, a trenutno traju pregovori za prodaju s nekoliko trgovina u BIH. 

 


Pročitaj još:

ZAVIRITE U ČAROBNI SVIJET FOLKLORNIH ILUSTRACIJA DINARE MIRTALIPOVE