KAKO SE OSLOBODITI NEGATIVNIH MISLI: SAVJETI KOJI ĆE VAS NAUČITI DA UŽIVATE U ŽIVOTU

Osjećate li da ne uživate u lijepim trenucima svog života jer ste uvijek zabrinuti zbog nečega? Mislite li stalno na budućnost svoje djece, ekonomske ili zdravstvene probleme? Potrebno je naučiti kako se osloboditi tih negativnih misli i naučiti živjeti u potpunosti, iskorištavajući sve dobro koje nam život može ponuditi. Ako se osjećate loše i preopterećeni ste brigama, ovaj članak je za vas.

ZAŠTO OSJEĆAMO ZABINUTOST?

Mnogi ljudi se brinu jer vjeruju da je to najbolji način da se spriječe ili riješe problemi. Smatraju da su, ako se ne brinu, neodgovorni. Ako ne mislite na probleme ili moguće probleme, oni će se pojaviti i donijeti ozbiljne posljedice. Iako je istina da nam određeni stupanj brige pomaže da izbjegnemo ili riješimo neke situacije, pretjerana zabrinutost, koja nas sprečava da se opustimo i uživamo u prekrasnom sunčanom danu ili zabavi, ne doprinosi ništa pozitivno našem životu, odnosno upravo suprotno. Postoje tri pravila kod kojih ne smijemo ustrajati na zabrinutosti, a to su prošlost, problemi koji nemaju rješenje i problemi za koje rješenje postoji.

SITUACIJE IZ PROŠLOSTI

Očito je da se ništa ne može učiniti da se promijeni ono što se već dogodilo. Ono što se može učiniti jest učiti iz pogreške ili pokušati poboljšati posljedice u sadašnjosti, ali prošlost se ne može mijenjati.

PROBLEM KOJI NEMA RJEŠENJE

Postoje problemi koji nemaju nikakvo rješenje ili čije rješenje nije u našim rukama. Ako ništa ne možemo učiniti, briga nema smisla, zar ne? Naravno, to nije tako jednostavno, ali moramo se potruditi napustiti one negativne i neproduktivne misli koje nas čine ogorčenima i kvare našu svakodnevicu.

PROBLEM KOJI IMA RJEŠENJE

Ako možete učiniti nešto u vezi problema koji vas brine, onda prestanite brinuti i primite se posla. Drugim riječima: činite što možete kako bi riješili svoj problem. Ako rješenje nije u vašim rukama, nakon što učinite sve što je u vašoj moći, prestanite brinuti, jer ste već učinili sve što ste mogli.

VJEŽBA KOJA ĆE VAM POMOĆI DA SE LAKŠE NOSITE S BRIGAMA

Ova vježba vam može pomoći da sagledate probleme s većom objektivnošću i eliminirate brige iz svojih misli. Prvo detaljno opišite problem koji vas zabrinjava. Zatim napišite sve što mislite da bi se moglo dogoditi. Pročitajte što ste napisali i pokušajte razmišljati objektivno. Pretjerujete li s posljedicama koje bi problem mogao imati? Pokušajte razmišljati o tome što bi osoba kojoj se najviše divite rekla o tome, a koje su razlike u usporedbi s onim što vi mislite? Prekrižite ono što bi moglo biti pretjerivanje i vjerojatno ćete vidjeti da problem nije tako ozbiljan kao što se činilo na prvi pogled.

SAVJETI ZA SMANJENJE BRIGA I UŽIVANJE U ŽIVOTU

Usredotočite se na pozitivne misli. Kad god se osjećate zabrinuto zbog nečega, usredotočite se na promjenu te misli na pozitivnu. Uživajte u onome što imate i zahvalite se. Svi imamo razloge da se osjećamo dobro; to je samo odluka koju morate donijeti: usredotočite se na ono što imate, a ne na ono što vam nedostaje. Razlozi za zahvalnost su vrlo osobni, ali možete uživati ​​i zahvaliti na činjenici da imate dom i obitelj.

Budite uvjereni da bilo koji problem koji se pojavi, možete riješiti ili nadvladati. Briga često dolazi iz straha. Strah nas tjera da svaki problem vidimo većim nego što on stvarno jest. Puno puta smo veći od problema koji nas muči. Za to je potrebno imati povjerenje u sebe i znati da nema nevolje koju nismo u stanju nadvladati. Ako se ipak osjećate preplavljeni brigama i problemima zbog kojih ne možete biti sretni, unatoč brojnim pokušajima, možda je vrijeme da potražite pomoć od stručne osobe.

Zabrinutost nas tjera da sumnjamo u vlastite sposobnosti, a umjesto toga trebali bi postati svjesni velike sile koja je unutar svakoga od nas. Kada dobijemo neku ideju, samo trebamo biti sigurni da to možemo postići i učiniti ono što je potrebno za njezino ostvarenje. Brinuti se o mogućim posljedicama, samo otežavamo put ka ostvarenju vlastitih ciljeva.

Pratite nas na ➡ Instagramu

Foto: © Unsplash


Pročitaj još:

TRAŽITE KLJUČ ZA SREĆU? ZNANSTVENICI IMAJU ŠEST SAVJETA ZA SRETNIJI ŽIVOT

KAKO PREUZETI KONTROLU NAD SVOJIM ŽIVOTOM?

PATITE LI OD SINDROMA DIGITALNOG DIOGENA?