KAKO SE PAMETNO SPAKIRATI ZA PUTOVANJE?

Napokon ste dočekali dugoočekivani godišnji odmor i odlazak na putovanje, no problemi počinju već na samom početku. “Što da spakiram?“, “Možda će biti hladno?”, “Što ako izgubim kovčeg?“, “A što ako prtljaga premaši ograničenje težine?“… Pitanja se gomilaju, a stres pojačava neodlučnost u odabiru važnih stvari za put.

Takve situacije u trenutku mogu pretvoriti putovanje u pravu noćnu moru. Ako posložite prioritete i dobro se informirate o destinaciji u koju odlazite, pakiranje može biti gotovo u svega nekoliko minuta. Nadamo se da će vam ovi jednostavni savjeti pomoći u upravljanju stresom i da je od sada vaša jedina briga uživanje!

POGLEDAJTE VREMENSKU PROGNOZU

Da biste znali što spakirati u kovčeg, prvo što trebate učiniti je pogledati kakvo vas vrijeme i temperatura čekaju u vašoj zemlji odredišta. Iako se ne morate uvijek oslanjati na vremensku prognoze, informirajte se barem da znate što možete očekivati. Bez obzira gdje putujete, uvijek je korisno ponijeti vestu, jaknu ili baloner, u slučaju da temperature naglo padnu.

UDOBNOST I SIGURNOST SU NAJVAŽNIJI

Uvijek nosite par udobnih cipela i nemojte se oslanjati samo na cipele za izlazak.  Ako zaista želite spakirati savršen kovčeg, nikad ne zaboravite ponijeti kišobran i sunčane naočale. Naravno, ovisi o tome kamo idete, ali obično su to dvije stvari koje su uvijek potrebne na bilo kojem putovanju.

RUČNA PRTLJAGA

U ručnu prtljagu stavite svoje osobne dokumente, dragocjenosti i nešto novca. Tako ćete ih uvijek imati sa sobom, a osim toga poželjno je spakirati nešto odjeće i osnovne higijenske proizvode. Prtljaga se gubi i na to ne možete utjecati, ali se možete osigurati s planom B koji će vam pomoći do pronalaska kovčega.

PROČITAJTE: Putujte jeftinije uz nekoliko provjerenih trikova

PROVJERITE PRAVILA AVIOKOMPANIJA

Prije odlaska uvijek provjerite mjere i veličine prtljage koje dopušta zrakoplovna tvrtka s kojom putujete. Zrakoplovne tvrtke obično dopuštaju prtljagu od 23 kg po osobi i približnu maksimalnu veličinu od 120 x 120 x 85 cm. Osim toga, i u pravilu, ručna prtljaga ne smije biti teža od 10 kg, niti veća od 56 x 45 x 25 cm. Kod niskotarifnih prijevoznika, pravila težine i dimenzija mogu varirati. Za točnu informaciju prije puta, informirajte se na stranicama svog avioprijevoznika.

NAPRAVITE POPIS STVARI

Napravite popis svega što stavite u kovčeg. Tako izgubiti ništa po povratku i moći ćete provjeriti jeste li sve spakirali. Osim na stvari, u mobitel pohranite važne kontakte kao što je broj ambasade svoje zemlje. Moglo bi vam biti korisno ako se pojavi neki problem, a dodatne mjere osiguranja nisu nikada na odmet. Sretan put!

Prati nas na ➡ Instagramu

Foto: © Unsplash


Pročitaj još:

PROPUTUJTE SVIJET S TURKISH AIRLINESOM

ZAŠTO U AVIONU OSJEĆAMO PRITISAK U UŠIMA?

DOŽIVITE NEZABORAVNO LJETO I ISTRAŽITE EUROPU VLAKOM