OSLIKAVANJE KANOM: OBIČAJ KOJI SIMBOLIZIRA SREĆU & BLAGOSTANJE

Kana je već stoljećima dio rituala ženske ljepote u Indiji i arapskim zemljama. Njezina simbolika i ceremonijalna upotreba ovisi o zemlji u kojoj se obred odvija, a najčešće se koristi za ritualno oslikavanje ruku nevjesta prije vjenčanja. Na arapskim vjenčanjima, tijekom ceremonije kane, tetoviraju se ruke i noge mladenke. Prema marokanskoj tradiciji, to je zapravo trenutak u kojem žena simbolički prelazi iz zaručnice u udanu ženu, zbog čega je se drugi prosci u tom trenutku moraju odreći. Kana je važan dio arapske kulture i običaj koji simbolizira sreću i blagostanje. Putujete li uskoro na Bliski istok, upoznajte se s jednim od najstarijih običaja.

ARAPSKA VJENČANJA – CEREMONIJA KANE

‘Noć kane’ se tradicionalno odvija tjedan dana prije vjenčanja, no u modernije vrijeme češća je jednu ili dvije noći prije svadbe. To je ceremonija koja uključuju žene iz obitelji mladenke i mladoženje. Obitelj donosi darove  od budućeg muža kao što su šećer koji predstavlja sreću i jaja kao simbol promjene života nevjeste.  Svečanost se slavi u obiteljskoj kući nevjeste čije lice prekriva svileni veo, a svaka djeveruša nosi svijeću u ruci dok traje ceremonija kane.

PRIPREMA KANE ZA ARAPSKA VJENČANJA 

Listovi kane se melju i prosijavaju, nakon čega se miješaju s uljem eukaliptusa i vodom cvijeća naranče sve dok se ne dobije glatka pasta. Kada se kana nanese na mladenku, ruke su joj prekrivene prekrasnim rukavicama koje odgovaraju njezinoj orijentalnoj haljini. Obred počinje  blagoslovom nevjeste, uz pratnju žena koje pjevaju u njezinu čast. Zabava je animirana arapskim kolačima, orijentalnim plesom i tradicionalnim pjesmama do zore. Ovakav obred tipičan je za arapska i turska vjenčanja.

TETOVAŽE KANE U EUROPI

Popularno oslikavanje tijela kanom lako će vam omogućiti da se osjećate kao prava arapska princeza. U Europi se sve više koriste tetovaže od kane, osobito u ljetnim mjesecima. Atraktivan modni dodatak ukrašava dio tijela koji odlučite oslikati, ali ne ostavlja trajni trag.  Tetoviranje kanom je bezbolno, oslikani motiv traje u prosjeku dva tjedna, a lako se skida tijekom tuširanja.

KONTRAIDIKACIJE TETOVIRANJA KANOM

Kana je prirodni proizvod koji ne šteti koži, ali ipak treba biti na oprezu. Ako imate osjetljivu kožu, kana vam može naštetiti, jer se često miješa s kemijskim tvarima kao što je PPD (parafenilendiamin), koji mogu izazvati alergije. Odmah po nanošenju kane na kožu možete osjetiti oticanje i svrbež. Kana može prouzrokovati kratkotrajno ili dugotrajnu preosjetljivost kože i ekceme, te se ne preporučuje ljudima koji inače imaju problema s reakcijama na određene proizvode.

Prati nas na ➡ Instagramu Facebooku

Foto: © Unsplash


Pročitaj još:

TETOVAŽE – MODNI DODATAK ILI POP KULTURA?

HYGGE – ŽIVOTNE RADOSTI NA SKANDINAVSKI NAČIN

PETRA KROLO I IVANA ZOVAK: ‘CILJ AUTOIMUNOG PROTOKOLA JE PRONAĆI OPTIMALNU PREHRANU ZA SEBE’