GOJI BOBICE – ČUDOTVORNA HRANA ILI MARKETINŠKI TRIK?

Prije nekoliko godina možda niste čuli za njih, no danas su goji bobice popularne u cijelom svijetu. Lycium barbarum, Solanaceae ili vučja bobica, nazivi su čudotvornog eliksira mladosti koji je dostupan i na našem tržištu. Za kilogram bobica morat ćete izdvojiti od 300 do 350 kuna, no što za njih dobivate?

Zdravstvena ispravnost goji bobica postala je upitna 2013. godine nakon što su povučene sa španjolskog tržišta, jer su svi uzorci sadržavali pesticide i teške metale. Počelo se nagađati kako je njezina čudotvornost zapravo novi trend u prehrambenoj industriji, a ne voće koje liječi. Prije nego što se upustite u kupnju superhrane o kojoj govore svi domaći i svjetski mediji, naučite ponešto o njezinom podrijetlu, djelovanju, ali i nuspojavama.  

NUTRITIVNA VRIJEDNOST

Goji bobice su svoj put od Kine do supermarketa započele prije više od 5000 godina. Plod i kora biljke koriste se u tradicionalnoj kineskoj medicini za liječenje srčanih problema, dijabetesa, jačanje imunološkog sustava te kao anti-age pripravak. U svom sastavu sadrži karotenoide (zeaksantin i beta karoten), vitamin C, B6 i B12, te minerale poput bakra, mangana, selena, kalija i željeza. Bogate su omega- 3 i omega- 6 masnim kiselinama, a zbog svoje odlične energetske i nutritivne vrijednosti pozitivno utječu na raspoloženje.

NUSPOJAVE NAKON KONZUMACIJE GOJI BOBICA

Iako sastav goji bobica zvuči primamljivo, ipak se ne radi o potpuno bezopasnoj biljci. Osobe koje imaju problema s tlakom, dijabetičari, dojilje i trudnice nikako ne bi smjeli eksperimentirati s bobicama. I mala doza mogla bi im naštetiti, a neke od nuspojava su mučnine, povraćanje, naglo spuštanje tlaka i šećera u krvi. Kombinacija goji bobica i određenih lijekova također može biti kontraindikatorna, zato oprezno s konzumacijom.  

DOBRE KAO GOJI, ALI NISU BOBICE

Neki ljudi će od goji bobica odustati zbog visoke cijene, neki zbog zdravstvenih problema ili sumnje u njezine blagodati. Privlači vas njezina nutritivno bogata vrijednost, no čime ste se hranili prije čarobnih bobica? Ako ste u potrazi za njezinim sastavom i žudite za zdravim namirnicama, nudimo vam rješenje za to.

Karotenoide ćete pronaći u mrkvi, tikvicama i naranči, a vitamin C u agrumima, kiviju, jagodama i paprici. Zeaksantin se krije u špinatu, potočarki, brokuli, šparogama i kupusu. Omega- 3 i omega- 6 masne kiseline možete pronaći u plavoj ribi, orahu i suncokretovom ulju. Poželite li povremeno odličnu dozu antioksidansa, sjetite se borovnica, malina ili svježih kupina.

Prati nas na ➡ Instagramu Facebooku

Foto: © Unsplash


Pročitaj još:

ZAŠTO JE VAŽNO UVRSTITI GROŽĐE U SVOJU PREHRANU?

SPIRULINA- SUPERHRANA BOGATA HRANJIVIM TVARIMA

VEGANSTVO JE VIŠE OD PREHRANE- TO JE FILOZOFIJA I NAČIN ŽIVOTA

Ostavi komentar