10 000 KORAKA ZA OČUVANJE ZDRAVLJA

Hodanje je jedna od najjednostavnijih i najboljih aktivnosti za gubljenje težine i ostanak u formi. Da biste se održali u top formi i očuvali vaše zdravlje, preporučuju se 10.000 koraka dnevno. Ovaj čaroban broj koraka jednak je hodanju gotovo osam kilometara. Kad prođete ovu udaljenost, izgubit ćete negdje između 35 i 120 kalorija po kilometru. Sve ovisi o tome kako se vaše tijelo prilagođava naporu i kako iskorištava energiju. Ako ne možete odvojiti vrijeme za vježbanje, hodanje je idealna aktivnost za vas. Uz nekoliko trikova i savjeta, već danas možete učiniti nešto dobro za svoje zdravlje.

OJAČAJTE KARDIOVASKULARNI SUSTAV

Hodanje je važno za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Sjedilački način života mogao bi dovesti do zdravstvenih problema, uključujući visok krvni tlak, visoki kolesterol i dijabetes. Kardiovaskularna vježba, kao što je hodanje, može smanjiti krvni tlak, kolesterol i šećer u krvi, istodobno smanjujući rizik od razvoja dijabetesa ili srčanih bolesti. Dobar razlog da postane dio vaše svakodnevice.

ZADAJTE SI REALNE CILJEVE

Iako zvuči nedostižno,  doseći 10.000 koraka dnevno nije tako teško.  Međutim, postizanje ovog cilja za optimalno zdravlje kardiovaskularnog sustava je beznačajno ako ne hodate najmanje 10 minuta uzastopno. Studije su potvrdile da biste trebali hodati barem 10 minuta kako bi takvu aktivnost smatrali kardiovaskularnom vježbom. Ne brinite se koliko se brzo krećete. Ne morate ubrzavati intenzitet hodanja, samo budite sigurni da ćete učiniti uzastopne pokrete. Na početku zadajte male dnevne i tjedne ciljeve, a nakon toga povećavajte udaljenost.

NE OPTEREĆUJTE SE PARKIRNIM MJESTOM

Kako bi svaki dan napravili više koraka, morate koristiti neke trikove koji će vas izvući iz auta. Dizalo zamijenite stepenicama, što će vam pomoći da ostvarite cilj dnevne doze kardiovaskularne vježbe. Parkirajte se na mjestu koje je najudaljeniji od ulaza na parkiralište. Bilo da se nalazite u trgovačkom centru,  na vašem radnom mjestu ili trgovini, uvijek parkirajte što dalje od vašeg odredišta. Kad je vaše zdravlje u pitanju, što dalje to bolje.

ŠETNJA ZA VRIJEME RUČKA

Uzmite 10 minuta od vaše pauze za ručak da biste malo prošetali. Ako cijeli tjedan ustrajete u svojoj odluci, možete postići najmanje 150 minuta uzastopnih pokreta. No, ne morate svaki dan slijediti strogi raspored. Jedan dan možete odvojiti 10 minuta hodanja za vrijeme ručka, a sljedećeg dana 30 minuta hoda prije odlaska na posao.

MALIM KORACIMA DO VELIKOG USPJEHA

Ako živite sjedeći način života i niste navikli na hodanje, započnite s pet minuta uzastopnog hodanja. Zvuči li i to previše zastrašujuće, pokušajte s tri minute hodanja. Sve dok ne postanete aktivniji, radite male korake za svoje tijelo u zamjenu za dugotrajno sjedenje na kauču i gledanje televizije. Bilo da se trudite postići 10.000 dnevnih koraka ili 150 minuta uzastopnih koraka tjedno, poboljšati cjelokupno zdravlje mora biti vaš krajnji cilj. Kad odlučiti uvesti promjene u svoj dosadašnji način života, dostizanje ciljeva svaki dan će postajati lakše.

Prati nas na ➡ Instagramu Facebooku

Foto: © Unsplash


Pročitaj još:

ŠEST LOŠIH NAVIKA KOJE UZIMAJU ENERGIJU

8 “LOŠIH NAVIKA” KOJE SU ZAPRAVO DOBRE ZA ZDRAVLJE

ZNATE LI KAKO DRUŠTVENE MREŽE UTJEČU NA MENTALNO ZDRAVLJE?