BRAZILSKI ORAH – NUTRITIVNA NAMIRNICA KOJA POBOLJŠAVA ZDRAVLJE ŠTITNJAČE

Brazilski orah poznatiji kao kokos Brazila, sjeme je stabla (lat. Bertholletia excelsa) porijeklom iz Južne Amerike. Može se naći u amazonskim šumama zemalja poput Brazila, Bolivije, jugoistočne Kolumbije, Perua i Južna Venezuele. Svako stablo može roditi između 200 i 400 plodova, koje sazrijeva oko 15 mjeseci i to pod drvenom i gustom kapsulom promjera oko 8-15 cm.

Kad plodovi sazriju, mogu izbaciti između 14 i 24 sjemenke koje su okružene školjkom. To su sjemenke iz kojih, nakon što razbijemo školjku, dobijemo brazilske orahe. Ovo sušeno voće je najvažniji biljni proizvod koji se vadi iz amazonske prašume. Unatoč imenu, Bolivija je vodeći svjetski izvoznik, a slijede je Brazil i Peru.

GLAVNA PREHRAMBENA SVOJSTVA BRAZILSKIH ORAHA

Brazilski orašasti plodovi energična su i hranjiva hrana vrlo bogata esencijalnim masnim kiselinama (65 do 70 posto) i biljnim proteinima (14 do 17 posto). Sadrže mononezasićene i polinezasićene masne kiseline, jedni su od najbogatijih namirnica linolnom kiselinom (omega-6), a sadrže i visoki udio oleinske kiseline (omega-9). Uz to, bogati su lecitinom, esencijalnim lipidom za probavu masti i za pravilno funkcioniranje živčanog sustava, te biljne fitosterole koji pomažu u smanjenju kolesterola.

NAJBOLJI IZVOR SELENA

Brazilski oraščići su bogati aminokiselinama. Količina od 20 grama brazilskih oraščića osigurava gotovo tri grama proteina. U smeđoj koži nalazi se najveća količina flavonoida, te fenolni spojevi s antioksidacijskim i protuupalnim svojstvima. S količinom od 2.960 mcg na 100 g, oni su najbogatija hrana selena u odnosu na bilo koju drugu, biljnog i životinjskog porijekla. Esencijalni je mineral za zdravlje štitne žlijezde i za mnoge druge funkcije tijela: poboljšava funkciju imunološkog sustava i djeluje kao antioksidans koji sprječava stvaranje slobodnih radikala i prerano starenje.

BOGAT VITAMINIMA I MINERALIMA

Brazilski orašasti plodovi su ujedno i najbogatije sušeno voće magnezijem, esencijalnim mineralom za mnoge biokemijske reakcije u tijelu, uključujući kontrakciju mišića i opuštanje, rad živaca, srčanu aktivnost, zdravlje kostiju, proizvodnju hormona ili energetski metabolizam. Osim toga, oni sadrže i druge minerale, poput kalija, fosfora, kalcija, željeza i cinka. Bogati su vitaminom E, velikom antioksidansu koji pomaže u zaštiti tjelesnih stanica i masti od djelovanja slobodnih radikala i koji ima zaštitnu ulogu u zdravlju očiju i kože. Sadrže i vitamine B1, B2, B3, B5 i B9 te u manjoj mjeri vitamin C.

POBOLJŠAVA ZDRAVLJE ŠTITNE ŽLIJEZDE 

Selen je mineral koji podupire učinkovitu sintezu hormona štitnjače i štiti štitnjaču  od viška joda. U slučaju hipotireoze, preporučuje se uzimati do 4 brazilska oraha dnevno, jer unos hrane bogate selenom pozitivno utječe na metabolizam hormona štitnjače. Često se kaže da su dovoljna dva, ali količina selena može uvelike varirati od jednog brazilskog oraha do drugog. Zato se za postizanje željene razine selena preporučuje unos od 2 do 4 brazilska oraha dnevno.  Za idealnu količinu, savjetujete se s nutricionistom i liječnikom.

POMAŽE U SPREČAVANJU PRERANOG STARENJA

Selen i vitamin E imaju važna antioksidacijska svojstva za tijelo. Prvi djeluje kao kofaktor glutation peroksidaze (GPX), enzima čija je glavna funkcija zaštita tijela od slobodnih radikala. Drugi je vitamin koji štiti oksidaciju polinezasićenih masti u tijelu i neutralizira učinke slobodnih radikala. Uz to, sadrže i fenolne spojeve s velikom antioksidacijskom snagom. Sve to može nam pomoći u sprečavanju preranog starenja, poboljšanju izgleda kože, zaštiti zdravlja vida ili poboljšanju krhkosti kapilara.

 

Prati nas na ➡ Instagramu Facebooku

Foto: © Pixabay


Pročitaj još:

BOSILJAK – SAVRŠENI ZAČIN ZA MIRISNA JELA

SPIRULINA- SUPERHRANA BOGATA HRANJIVIM TVARIMA

5 RAZLOGA ZBOG KOJIH TREBATE POČETI UŽIVATI U ČOKOLADI