UPOZNAJTE WHANG-OD OGGAY, NAJSTARIJU TATTOO UMJETNICU NA FILIPINIMA

Svijet tetovaža nije samo modni trend koji je popularan u cijelom svijetu. Tetoviranje ima kulturološki aspekt ukorijenjen u starim tradicijama koje ovu umjetnost čine još zanimljivijom, uzimajući njene simbole i značenja u kategoriju žive povijesti koja je impregnirana u koži. Priča koju smo pronašli spoj je iskustva, tradicije, folklora i umjetnosti tetoviranja, a sva mudrost kriju ruke starice koja je u veljači napunila 102 godine.

Nevjerojatna stoljetna žena Whang-od Oggay poznata i kao Maria Oggay svojim znanjem i umjetnošću pomaže u održavanju drevne tradicije u provinciji Kalinga na Filipinima. Ona je najstarija i zadnja “mambabatok” u zemlji, tradicionalna umjetnica za tetoviranje Kalinga koja svake zore izvodi ritual u kojem miješa tintu borove čađe i vodu kako bi primijenila tetovaže koje izvodi na temelju malih uboda u tijelo.

Znatiželjni putnici koji žele upoznati povijest tetoviranja u Filipinima i osobu koja ih izrađuje, moraju otputovati sjeverno od Manile do planinskog grada Buscalan. Put traje dva dana i nije za svakoga, jer se području može pristupiti samo hodanjem kroz šumu i plantaže riže, do najbliže ceste.

 

Umjetnica Whang-od Oggay za tetoviranje koristi trn stabla grejpa, štap od bambusa, ugljen i vodu. Ručno izrađena tinta utiskuje se duboko u kožu koristeći trn i bambus, a rezultati su trajni motivi različitih linija, od jednostavnih oblika ili plemenskih otisaka do životinja sa značenjima kao što su snaga, ljepota i plodnost.

Tradicija koju Whang-Od Oggay želi zadržati na životu kroz svoju umjetnost seže u domorodačke ratnike Butbut za koje umjetnost tijela imala vrlo specifično značenje. Naime, ratnici su se mogli tetovirati tek nakon što su nekoga ubili. Kod žena su međutim, tetovaže uvijek bile povezane s ljepotom.

Počela je tetovirati u dobi od 15 godina, nakon očeve poduke. Kako bi mogao predahnuti od posla, otac je naučio Whang sve o tradicionalnoj tetovaži iako su prema običaju muškarci bili jedini koji su mogli naučiti tetovirati. Stoljetna umjetnica  održavala je  živim svoju kulturu i folklor, te je bila prva žena koja se suprostavila određenim heteronormativnim pravilima Filipina. I danas, u 102 godini, Whang-od Oggay je primjer mudrosti i umjetnosti kojom je obilježila veliki broj ljudi iz cijelog svijeta koji s ponosom nose jedne od najstarijih tehnika tetoviranja u povijesti.

Prati nas na ➡ Instagramu Facebooku


Pročitaj još:

TETOVAŽE – MODNI DODATAK ILI POP KULTURA?

HYGGE – ŽIVOTNE RADOSTI NA SKANDINAVSKI NAČIN

OSLIKAVANJE KANOM: OBIČAJ KOJI SIMBOLIZIRA SREĆU & BLAGOSTANJE